15/04/2020 | Yazar: Kaos GL

İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi: Dizilerde LGBTİ+’lara uygulanan bu örtük sansürün son bulması gerekmektedir.

“RTÜK’e soruyoruz: Eşcinsel karakterleri ne gerekçeyle sansürlüyorsunuz?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in ayrımcılığına ilişkin açıklama yayınladı.

Komite, “Eşcinsellerin varlığından “rahatsız olmak” kimsenin hakkı değildir” dedi ve ekledi: “RTÜK başkanı Ebubekir Şahin’i sözlerine açıklık getirmeye davet ediyor, LGBTİ+lara yönelik nefret ve ayrımcılık üreten ifadeleri için özür dilemeye çağırıyoruz.”

Açıklamanın tam metni şöyle:

Geçtiğimiz hafta, Netflix’in yeni yerli dizisi Aşk 101’de eşcinsel bir karakter olduğu iddialarıyla birlikte, LGBTİ+’lar Twitter’da yine troll hesapların saldırısına uğradı. Nefret söylemlerini engellemekle yükümlü tüm devlet kurumları sessiz kalırken, RTÜK başkanı Ebubekir Şahin ise, LGBTİ+’lara saldırılarıyla nam salmış Yeni Akit gazetesine “Gözümüz üzerlerinde. RTÜK yönetimi olarak toplumumuzu rahatsız edecek her türlü yayın içeriğine geçit vermemekte kararlıyız,” şeklinde cevap verdi.

Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artı kimliklere yönelik nefreti bir devlet politikası hâline getirmeye çalışan tüm girişimlere karşın, ayrımcılık Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10. maddesiyle yasaklanmıştır. Eşcinseller ve LGBTİ+’lar herkes gibi bu ülkede yaşayabilir, okula gidebilir, herhangi bir işte çalışabilir; dolayısıyla film ve dizilerde de yer alabilirler. Eşcinsellerin varlığından “rahatsız olmak” kimsenin hakkı değildir.

Şu hâlde RTÜK başkanı Ebubekir Şahin, eşcinsellerin herkes gibi ayrımcılığa uğramadan bu ülkede yaşama hakkına el uzatmaktadır. “Genel ahlak değerleri,” “toplumun rahatsız olması” gibi içeriği tanımlanmamış, belirsiz ifadeler kullanılarak dizilerde LGBTİ+’lara uygulanan bu örtük sansürün son bulması gerekmektedir. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi olarak, RTÜK başkanı Ebubekir Şahin’i sözlerine açıklık getirmeye davet ediyor, LGBTİ+lara yönelik nefret ve ayrımcılık üreten ifadeleri için özür dilemeye çağırıyoruz.

rtuk-e-soruyoruz-escinsel-karakterleri-ne-gerekceyle-sansurluyorsunuz-1


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam