03/08/2023 | Yazar: Kaos GL

RTÜK’ün “toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar içerdiği” gerekçesiyle cezalandırdığı Love, Victor dizisini yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK’ün cezalandırdığı dizi: Love, Victor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) geçtiğimiz hafta dijital platformlar Netflix, Disney +, Prime Video, MUBİ, BEIN ve Blu TV’ye ceza yağdırdı.

Sansürün gerekçesi “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBTİQ”, “eşcinsellik”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması”, “cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgulanması” oldu.

Peki RTÜK hangi yapıma, neden ceza verdi? RTÜK sansürüne takılan eserleri yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK neden cezalandırdı?

Disney+'da yayınlanan "Love, Victor" dizisi de RTÜK’ün gündemindeydi. Dizinin 2. sezon 4. bölümü “toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar içerdiği” yönündeki rapora dayanarak cezalandırıldı. Platforma üst sınırdan idari para cezası verildi.

Dizi, neyi anlatıyor?

Disney+, diziyi şu cümlelerle tanıtıyor:

“Dizi, Creekwood Lisesi’nde yeni bir öğrenci olan Victor’un kendini keşfetme yolculuğunu, evde yaşadığı zorlukları, yeni bir şehre alışmasını ve cinsel yönelimiyle mücadele edişini konu alır. Her şey üst üste gelir, lisenin iniş ve yokuşlarında ona yol göstermesi için Simon’dan yardım ister.”

Şu ana kadar üç sezonu izleyiciyle buluşan Love,Victor; 2018 yapımı Love, Simon filminden esinlenen ve onunla aynı dünyada geçen bir Amerikan gençlik komedi drama televizyon dizisi.

İlk sezon, Creekwood Lisesi'nde yeni bir öğrenci olan Victor'a odaklanıyor. Dizi, Victor'un kendini keşfetme yolculuğunu takip ediyor: evde zorluklarla karşılaşıyor ve cinsel yönelimiyle ilgili sorunlar yaşıyor. Lisede yol alması çok zor göründüğünde Simon'a ulaşıyor.

İkinci sezon, cinsel yönelimini açıklamasının ardından Victor'un ailesiyle yaşadığı zorlu dönemleri ve Benji ile olan ve kısmen Victor'un ailesi nedeniyle birçok kez test edilen ilişkisini ele alıyor.

Üçüncü sezonda, henüz üçüncü sınıfta olmalarına rağmen, Victor, arkadaşları ve ailesi kendilerini belirsiz durumların içinde buluyor ve Creekwood dışındaki gelecekleri için bazı zor ama hayat değiştiren kararlar alıyorlar.


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam