09/08/2023 | Yazar: Kaos GL

RTÜK’ün “LGBTQ+ öğeleri barındırdığı” gerekçesiyle cezalandırdığı, tarihteki LGBTİ+ kişileri anlatan “The Book Of Queer” belgesel dizisini yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK’ün cezalandırdığı dizi: The Book Of Queer Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dijital platformlar Netflix, Disney +, Prime Video, MUBİ, BEIN ve Blu TV’ye ceza yağdırdı.

Sansürün gerekçesi “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBTİQ”, “eşcinsellik”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması”, “cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgulanması” oldu.

Peki RTÜK hangi yapıma, neden ceza verdi? RTÜK sansürüne takılan eserleri yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK neden cezalandırdı?

Üst Kurul, Blu TV’de yayınlanan Discovery+ yapımı "The Book Of Queer" isimli belgesel dizisine "LGBTQ+ öğeleri barındırdığı" gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

Dizi neyi anlatıyor?

The Book of Queer, Eric Cervini tarafından yaratılan ve Haziran 2022'de prömiyeri yapılan LGBT tarihi figürler hakkında beş bölümlük bir Discovery+ dizisi. Dizinin konuk anlatıcıları arasında komedyen Margaret Cho; aktris Dominique Jackson; aktörler Alex Newell ve Leslie Jordan; ve komedyen Ross Mathews bulunuyor.

“Dr. King'in 'Bir hayalim var' dediği Washington Yürüyüşü'nün arkasındaki adam açık kimlikli bir eşcinseldi. Amerika Birleşik Devletleri'nin First Lady'si başka bir kadınla ateşli bir ilişki yaşadı. Ve belki de çoktan queer bir başkanımız oldu” diyor ödüllü tarihçi ve Book of Queer'in baş yapımcısı Eric Cervini.

“Yine de çok az insan bu hikayeleri biliyor: izleyiciler tarih kitaplarımızdan ne kadar çok şeyin silindiğini görünce şok olacaklar.”


Etiketler: medya, kültür sanat, tarihimizden
İstihdam