31/07/2023 | Yazar: Kaos GL

RTÜK’ün “cinsiyet temelli alternatif dünya kurgulandığı” için cezalandırdığı Anne+ filmini yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK’ün cezalandırdığı film: Anne+ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) geçtiğimiz hafta dijital platformlar Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’ye ceza yağdırdı.

Sansürün gerekçesi “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBTİQ”, “eşcinsellik”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması”, “cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgulanması” oldu.

Peki RTÜK hangi yapıma, neden ceza verdi? RTÜK sansürüne takılan eserleri yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK neden cezalandırdı?

RTÜK’ün Netflix’e ceza gerekçelerinden biri Anne+ filmi oldu. İzleme raporunda cezanın gerekçesi şöyle yer aldı:

“Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta 'sağlıklı' olarak tanımlanması ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir.”

Raporda, Anne+ dizisine ceza gerekçesi olarak “eşcinsel ilişkiler” de yer aldı. Rapordaki tespitleri onaylayan RTÜK, Netflix’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

Film aslında neyi anlatıyor?

Netflix, filmi şöyle tanıtıyor: Amsterdam’da yaşayan ve romanını tamamlayıp ilişkisi için Montreal’a taşınma konusunda baskı altında olan 20’li yaşlardaki kuir bir birey hayattan ne istediğini sorgular.

Hollanda yapımı film, aynı isimli bir dizinin devamı niteliğinde. Filmin yönetmen koltuğunda Valerie Bisscheroux oturuyor. Ekim 2021’de Hollanda sinemalarında seyirciyle buluşan Anne+, Şubat 2022’den beri Netflix’te gösterimde.

Anne+, non-binary bir oyuncunun (Thorn Roos de Vries) Hollanda yapımı filmlerde ilk kez ana rolde yer almasıyla da dikkat çekiyor.

Anne+, 2022 Hollanda Film Festivali’nde de gösterildi.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam