08/08/2023 | Yazar: Kaos GL

RTÜK’ün “çarpık ilişkiler ve müstehcenlik” diyerek cezalandırdığı Liseli filmini yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK’ün cezalandırdığı film: Liseli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dijital platformlar Netflix, Disney +, Prime Video, MUBİ, BEIN ve Blu TV’ye ceza yağdırdı.

Sansürün gerekçesi “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBTİQ”, “eşcinsellik”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması”, “cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgulanması” oldu.

Peki RTÜK hangi yapıma, neden ceza verdi? RTÜK sansürüne takılan eserleri yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK neden cezalandırdı?

MUBİ’de yer alan, "Liseli” adlı filmi de RTÜK’ten nasibini aldı. Film için “Çarpık ilişkiler ve müstehcenlik içeren sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu” görüşüne varıldı.

Film neyi anlatıyor?

Christophe Honoré, eşcinsel bir gencin büyüme hikayesini anlatan bu dokunaklı ve sarsıcı 2022 yapımı filmde aile, fanilik ve cinsellik temalarına geri dönüyor. Yasın içinde yolunu bulmaya çalışan bir genci canlandıran Paul Kircher, Juliette Binoche gibi bir yıldızın yanında dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Yönetmeni Christophe Honoré’nin deyimiyle “aşkı umut eden bir film”. Yas süreci sonrası yaşamı evcilleştirilmesi gereken bir hayvan gibi gören 17 yaşındaki Lucas’ın öyküsü.

Paris’e yerleşmiş ağabeyi ve birlikte yaşadığı annesi arasında kalan Lucas, umudu ve sevgiyi yeniden keşfetmek için mücadele verecektir ve çözümü Paris’e gitmekte bulur. Filmde babayı da canlandıran Christophe Honoré şunları söylüyor: “Belki de filmin konusu budur, trajedinin nasıl neşeli bir keder biçimine dönüştürülebileceği”


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam