04/02/2015 | Yazar: Kaos GL

RTÜK, 1980’lerdeki HIV salgınını konu alan ‘The Normal Heart’ (Normal Kalp) filmini yayınlayan Moviemax Premier kanalına 13 bin 600 lira para cezası verdi.

RTÜK’ten ‘Normal Kalp’ filmine ahlâksızlık cezası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
RTÜK, 1980’lerdeki HIV salgınını konu alan “The Normal Heart” (Normal Kalp) filmini yayınlayan Moviemax Premier kanalına 13 bin 600 lira para cezası verdi.
 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Digiturk üzerinden yayın yapan Moviemax Premimer kanalında “+18” işareti ile saat 01:00’dan sonra yayınlanan Emmy ödüllü “The Normal Heart” filmi için 13 bin 600 lira para cezası verdi.
 
RTÜK: “Genel ahlâk”ın basın sponsoru!
 
RTÜK’ün “toplumun utanma duygularını örseleyen ve genel ahlâk sınırını zorlayan” bir film olarak değerlendirdiği uzman raporunda şu ifadeler yer alıyor:
 
“Filmde 2 erkek dudak dudağa öpüşürken ve çıplak görülüyor. Toplumsal yaşam alanı içinde kabul görmesi zor olan gay erkeklerin yaşadığı aşk ve cinsel yaşamlarından kesintilerin ekrana taşınması, toplumun utanma duygularını örseleyen ve genel ahlâk sınırını zorlayan hususlar olarak değerlendirilmiştir.”
 
Aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanan filmde Julia Roberts, Mark Ruffalo ve Matt Bomer gibi oyuncular yer alıyor. Film, başlangıçta yalnızca eşcinsel erkekleri etkilediği düşünüldüğünden basının ilgisini çekmeyen HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) salgınına karşı başlatılan bir kampanyayı anlatıyor. New York Times gazetesi, salgını 1981 yılında “41 Homoseksüelde Görülen Nadir Kanser” başlığıyla paylaşmıştı. “The Normal Heart” filmi, toplumsal önyargılar sebebiyle paylaşılmayan bilgilerin sağlık hakkına erişimi engellediğine dikkat çekiyor.
 
RTÜK’ün homofobisi 2015’te de tam gaz devam ediyor
 
RTÜK, yeni yılda “One More” isimli şarkının klibinde iki kadının öpüşmesi nedeniyle Genç TV’ye 12 bin 353 TL, “Dont Stop The Party” isimli şarkının klibinde “şehvetli okşama” olduğu gerekçesiyle de Power TV’ye uyarı cezası vermişti.
 
RTÜK, ayrıca MGM kanalına “Illegal in Blue” filminde lezbiyen ilişkinin yer alması sebebiyle 12 bin 353 lira para cezası vermişti.
 
RTÜK çocukları leylek masallarıyla uyutmak istiyor
 
RTÜK’ün cinsel bilgilere yönelik tahammülsüz tutumu, uydu ve dijital platformlar üzerinden yayın yapan Planet Çocuk kanalını da etkileyebilir. RTÜK, “Titeuf” adlı çizgi filmde “hamile, sperm, yumurtlama, seks” kelimeleri geçtiği için kanala ceza verilmesini istedi. Uzman raporunda cinsel konuların çocuklar için uygun olmadığı belirtiliyor.  

Etiketler: medya
İstihdam