19/12/2012 | Yazar: Murat Köylü

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, 22 Ocak’ta ‘eşcinselliğin desteklenmesini’ yeni İdari Suçlar Yasası kapsamında cezalandırmayı görüşmeye hazırlanırken, Avrupa Konseyi’nden ve sivil toplum örgütlerinden süreci endişe ile takip ettiklerini bildiren açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Rusya Hükümeti’ne Tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, 22 Ocak’ta “eşcinselliğin desteklenmesini” yeni İdari Suçlar Yasası kapsamında cezalandırmayı görüşmeye hazırlanırken, Avrupa Konseyi’nden ve sivil toplum örgütlerinden süreci endişe ile takip ettiklerini bildiren açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Avrupa Konseyi: Böyle yasalar eşcinsel, biseksüel ve transları doğrudan hedef haline getirir
 
Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi, Rusya’yı “eşcinsellik propagandasını” yasaklamayı amaçlayan yasayı parlamentoda tartışmaktan vazgeçmeye çağırdı.  Parlamenter Meclisi Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı İle Mücadele Raportörü Håkon Haugli “ Rus Parlamentosu söz konusu yasayı gündeminden çıkarmalıdır.” şeklinde konuştu.
 
Açıklamada, daha önce benzer yasaların lezbiyen, gey, biseksüel, transların(LGBT) ve insan hakları savunucularının St. Petersburg ve diğer Rus kentlerinde tutuklanmasına gerekçe gösterildiği anımsatıldı. Avrupa Konseyi Raportörü Haugli’ye göre bu düzenlemeler eşcinsel, biseksüel ve transları doğrudan hedef haline getiriyor ve açık şekilde ifade ve toplanma özgürlüklerini ihlal ediyor. Ayrıca, yasada bahsedilen “eşcinselliğin desteklenmesinin” net bir tanımı olmadığı için, düzenlemeler basın özgürlüğüne de aykırı yorumlanabiliyor. Okullarda veya üniversitelerde eşcinsel, biseksüel ve transların durumlarının tartışılması yasaklanarak öğretim özgürlüğü de sekteye uğrayabilir. 
 
Uluslararası Af Örgütü: Yasa adaletli ve mantıklı değil
 
Yasa taslağına bir tepki de Uluslararası Af Örgütü’nden geldi. Örgüt, Rus siyasetçilerden,  “çocuklar arasında eşcinsellik propagandası” olarak tanımlanan tartışmalı yeni yasayı reddetmelerini, uluslararası insan hakları hukukuna saygılı davranmalarını talep etti.  
 
Örgütün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, yasayı çağdığı olarak nitelendirerek “Toplum içinde damgalanmayı teşvik edecek. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği temelli geniş çaplı ayrımcılığın yapıldığı bir ülkede eşcinsel, biseksüel, trans ve interseksüellere yönelik ayrımcılık yaratacak. Bu yasa eşcinsel, biseksüel, trans ve interseksüellerin yasa önündeki eşitliğini, faaliyetlerini kısıtlayarak.” şeklinde konuştu.
Yasanın ilk kez görüşüleceği 22 Ocak’a dek Duma Meclisi’nin ve çeşitli ülkelerdeki Rusya Elçilikleri önünde protestolarını sürdüren Rusya LGBT Ağı’na Uluslararası Af Örgütü dışında Youth Human Rights Movement, Moscova Helsinki Grubu, Civil Rights Defenders, Norveç Helsinki Komitesi, United for Intercultural Action, ILGA-Europe, Front Line Defenders gibi pek çok sivil toplum örgütü destek veriyor.
 
Eşcinsellik ve biseksüellik, aynı heteroseksüellik gibi insan türünde görülen cinsel yönelimlerden. Bu bağlamda, heteroseksüel yönelim sahip insanlar ile aynı haklara sahip olmaları gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1993 yılında eşcinselliği hastalıklar kategorisinden çıkartmıştır. Günümüzde sayısı her geçen gün artan ülke ve özerk yönetim eşcinsel bireylere medeni ve siyasi haklarını teslim etmekteler. Heteroseksüellik propagandasının “fark edilemeyecek kadar güçlü ve zorunlu” olduğu bir dünyada, eşcinsel yönelimi görünür kılmanın ve savunmanın yasaklanması ten rengi ırkçılığı kadar tehlikeli bir ideolojiye benzerliği açısından dehşet verici.
 
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam