29/04/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Rusya’da Facebook ve Tiktok’a LGBTİ+ içerikleri kaldırmadığı için binlerce dolar para cezası verildi.

Rusya’nın LGBTİ+ düşmanı “eşcinsel propaganda yasağı” sosyal medyayı da etkiliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hem Facebook'un sahibi Meta hem de TikTok, ülkenin "eşcinsel propaganda yasağı" yasası uyarınca Rus mahkemeleri tarafından para cezasına çarptırıldı.

Euronews'in aktardığı Rus medyasına göre, cezalar şirketlerin LGBTQ+ içeriğini platformlarından kaldırmamasından kaynaklanıyor.

Moskova'daki bir mahkeme, Salı günü Meta'ya yaklaşık 53.000 $ eşdeğerinde para cezası verdi. Başka bir mahkeme TikTok'a 26.000 $ para cezası verdi.

Radio Free Europe/Radio Liberty'ye göre davalardaki yargıçlar, şirketlerin “eşcinsel ilişkileri teşvik eden” paylaşımları kaldırmadığına karar verdi. Medya düzenleyicisi Roskomnadzor şikayette bulundu.

Euronews, Rus hükümetinin katılmadığı veya ülkenin siyasi muhalefetiyle bağlantılı olabilecek içerikleri silmediği için ülkede sosyal medya şirketlerinin genellikle para cezasına çarptırıldığını belirtiyor.

Bu baskı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana arttı. Kremlin, işgale karşı muhalefeti çok sayıda sitede kısıtladı.

Her iki şirketin de, bazı içerikler daha önce onlar tarafından sansürlenmiş olsa bile, yıllar boyunca queer içerik oluşturucuları için güvenli alanlar olan platformları var.

Son zamanlarda Rusya'da 27 yaşındaki bir kadın, aynı cinsiyetten ebeveynlerin çocuklarıyla fotoğraflarını paylaştığı için yaklaşık 1000 dolar para cezasına çarptırıldı.

Kaynak: The Advocate


Etiketler: medya, yaşam, dünyadan
İstihdam