15/03/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Rusya, İrlanda’nın Eurovision performansını “eşcinsellik propagandası” sebebiyle yayınlamayı reddebilir.

Rusya’dan Eurovision’a yayın yasağı gelebilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya, İrlanda’nın Eurovision performansını “eşcinsellik propagandası” sebebiyle yayınlamayı reddebilir.

Eurovision bu sene Portekiz’in başkenti Lizbon’un ev sahipliğinde gerçekleşecek. 8 – 12 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan yarışmanın, performanslar hakkında ipucu veren video kayıtları yayınlanmaya başladı.

İrlanda bu yıl yarışmaya genç sanatçı Ryan O'Shaughnessy’nin “Together” parçasıyla katılacak. Şarkının giriş videosu YouTube’da yayınlandı. Eski sevgili temalı şarkının videosunda eşcinsel bir çift temsili görülüyor.

Performans yayınlanmayabilir

İrlanda’nın Eurovision performansı, videodaki gibi eşcinsel bir çift temsiliyle gerçekleşirse Rusya’da yayınlanmayabilir.

Ryan O'Shaughnessy, resmi Twitter profilinden yayınladığı bir tweetle Rusya’nın performansını yayınlamamakla tehdit ettiğini söyledi: “Ruslar artık Eurovision performansım olacak Together’ı yayınlamamakla tehdit ediyor. Eşcinsel karşıtı propaganda en iyisiymiş! Bana sorarsanız çok komik. #IDareYou”

Yasadan sonra

2014 yılında Avusturyalı drag queen Conchita Wurst’un birinci olmasının ardından; ülkenin “eşcinsel propaganda” yasasının önericisi milletvekili Vitaly Milonov, Rusya’nın Eurovision’dan çekilmesini istemişti. Yarışmayı “Eurovision Sodom Show” olarak adlandıran Milonov, “Rusya’nın performansını yayınlamak bile milyonlarca vatandaşımıza hakaret sayılır” demişti.

Yarışmada geçmişte de LGBTİ+ temsillerinin performansı olmasına rağmen, yasa sonrası yayın yasağına yönelik tehditler arttı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam