25/01/2013 | Yazar: Kaos GL

Rus eşcinseller Putin, Vatikan, Ortodoks Kilisesi ve ABD muhafazakârları arasındaki ekonomik çıkar ilişkilerine kurban ediliyor Rusya Alt Parlamentosu Duma’dan, ‘çocuklara eşcinsellik propagandası yasağı’ olarak bilinen tasarıya ilk onay geldi.

Rusya’da Homofobi Duma’dan Geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rus eşcinseller Putin, Vatikan, Ortodoks Kilisesi ve ABD muhafazakârları arasındaki ekonomik çıkar ilişkilerine kurban ediliyor 
 
Rusya Alt Parlamentosu Duma’dan, “çocuklara eşcinsellik propagandası yasağı” olarak bilinen tasarıya ilk onay geldi. 
Görüşmeye katılan 388 milletvekili yasa lehine oy verirken, 1’i çekimser kaldı, 1 milletvekili ise karşı oy kullandı.
Bugünkü genel kurul sürerken bina dışında yoğun protesto gösterileri yaşandı.
 
Ulusal geçerliliği olacak yasa, St. Petersburg gibi kentlerde uygulanan yerel mevzuatı bütünleştirerek çocuklara “eşcinsellik propagandası”nı tüm Rusya Federasyonu’nda yasaklama amacı güdüyor.
 
İnsan hakları örgütleri, yasanın asıl amacın cinsel azınlıkların haklarının kısıtlanması olduğunu belirtiyorlar.
 
Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi gibi hükümetlerarası yapılarda lezbiyen, gey, biseksüel ve trans haklarına en düşmanca tutumu alan ülkelerden biri olarak görülüyor. Bu tutumun arka planında ise Putin, Vatikan, Ortodoks Kilisesi ve ABD muhafazakârları ile kurulan ekonomik çıkar ilişkilerinin olduğu söyleniyor. 
 
Avrupa Konseyi daha önce, benzer yasaların ayrımcılık ihtiva ettiğini, “propaganda” tanımının soyut ve keyfi yorumlara açık olduğunu ve çeşitli cinsel yönelimlerin kendilerini ifade etmelerinin engellenmesinin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile asla bağdaşmayacağını beyan etmişti.
 
Associated Press’e konuşan eşcinsel gazeteci Yelena Kostyunchenko “Propaganda ne demek bilmiyoruz; nasıl yorumlanacak endişe ile bekliyoruz. Zaten ortada eşcinsellik propagandası filan da yok. Heteroseksüeller gibi eşcinseller de var ve yaşıyorlar işte.” diye konuştu.
 
Yasa Duma’da iki kere daha görüşüldükten sonra bir üst merci olan Federasyon Meclisi’ne havale edilecek.
 
Moskova’da eşcinsel hakları etkinliklerini yasaklayan Rusya birçok kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından suçlu bulundu; pek çok dava görülmeye devam ediyor.  Birleşmiş Milletler insan hakları birimleri ve raportörleri de birçok belge ve deklarasyonda Rusya’nın bu “ırkçı” tutumunu sert bir dille eleştirmişti.
 
İlgili haberler:
 
Rusya’da “Eşcinsellik Propagandası” Yasasına Karşı Kampanya
 
Avrupa Parlamentosu Üyeleri Rusya’nın LGBT Sansürünü Protesto Etti

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam