23/08/2018 | Yazar: Kaos GL

Toplumda çeşitli ayrımcılığa maruz kalan intersekslerin hakları, deneyimleri ve mücadelesi hakkında herkesin bilmesi gerekenler.

Sadece interseks olduğunuzda anlayabileceğiniz 8 şey Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Toplumda çeşitli ayrımcılığa maruz kalan intersekslerin hakları, deneyimleri ve mücadelesi hakkında herkesin bilmesi gerekenler.

Çizim: Aslı Alpar

Erkek ya da dişi kategorilerine beklendiği şekilde uymayan ya da her iki kategoriye de giren cinsiyet özellikleri ile doğan interseksler rızaları olmadan, insanlık dışı ve aşağılayıcı cerrahi ve hormonal prosedürlere tabi bırakılıyor ve toplumda da çeşitli ayrımcılığa maruz kalıyor.

Peki, sadece interseks olduğunuzda anlayabileceğiniz 8 şey nedir?

1. İnterseks doğal çeşitlilik sonucu oluşan bir durumdur

Aynı cinsiyet ve cinsel yönelim durumlarında görüldüğü gibi biyolojik cinsiyetin kendisi de bir spektrumu ifade eder. İnterseks olmak ‘anormal’ ya da ‘kusurlu’ olmak değildir doğal çeşitlilik sonucu oluşan durumlardır. Dünyada her şeyde olduğu gibi çeşitlilik güzeldir ve yaşamımızın büyük bir kısmını oluşturur. Bunun için interseks olmakta yanlış bir şey yoktur tam tersi doğru olan birçok şey vardır. İnterseks kişiler için biyolojik cinsiyet, cinsiyet ve cinsel yönelim kavramları anlam bakımından sıkıştırılmış ve yetersiz gelebilir. Tanımların kısıtlı oluşu herkesi etkilemektedir ve gerçekliği temsil edecek şekilde tanımların genişletilmesi herkesin yararına olacaktır.

2. Herkesin hikâyesi farklıdır

Toplumun her bireyinde olduğu gibi interseksler arasında da çeşitlilikler ve farklılıklar vardır. Herkesin hikâyesi farklıdır. 1991 yılında ‘tipik’ bir kız çocuğu olarak dünyaya geldim. 16 yaşıma geldiğimde bana bu tespitin yanlış olduğu açıklandı. XY gonadal disgenesis ya da daha basit bir şekilde yumurtalıklarımın olduğu yerde aslında ‘tipik’ oğlan gonadı bulundurmama ve XY kromozomuna sahip olmama neden olan Frasier Sendromu ile doğmuşum. Kendimi interseks kadın olarak tanımlıyorum. Henüz tanısı koyulmamış fıstık ezmesi takıntım dışında oldukça sağlıklı ve mutlu bir bireyim. 15

3. Cehalet kalıcı değildir

İnterseks olduğum söylendiğinde panikledim aslında utandığımdan değil interseksin ne anlama geldiğini bilmediğimden panikledim ve etrafımda sorularımı cevaplayacak birileri de yoktu. Çoğu tıbbi kaynaklı olmak üzere birçok kaynakta yaptığım araştırmalar sonucunda interseks olmanın bir kusur olarak görüldüğünü fark ettim ve sonrasında kendimden utanmaya başladım. YouTube’da izlediğim bir video ve gazetede okuduğum bir makale sayesinde yalnız ve yanlış olmadığımı gördüm. Sonrasında bu insanlarla beraber çalışarak toplumun fikirlerini değiştirmeye başladım. Bugün hâlâ arkadaşlarımın ve iş arkadaşlarımın ‘interseks’ kelimesini duyduklarında ilk verdikleri tepkiler şok edici olsa da, birazcık sabır ve bilgilendirme ile en azından interseks insanları neyle kötülediklerinin farkına varabiliyorlar ya da en iyi durumda ise müttefikimiz olabiliyorlar.

4. Her alanda mücadele

İntersekslerin insan hakları önemsenmemektedir ve her gün tehdit edilmektedir. İnterseks olarak doğan insanların mücadele etmesi gereken birçok durum vardır. Devlet sadece ikili cinsiyet sistemini tanımaktadır ve intersekslerin varlıklarını göz ardı etmektedir. Hepimiz ayrımcılığa uğruyoruz, travmalar yaşıyoruz ve ihtiyacımız olan insan haklarından eşit hakta yararlanamıyoruz. Kendi bedenimizden mahrum ediliyoruz. İnterseks çocuklar ve yeni doğanlar, interseks bedenlerin ‘normlara uydurulması’ adına devamlı olarak tıbbi müdahalelere ve normalleştirme ameliyatlarına maruz kalmaktadırlar. Hiçbir tıbbi gerekliliği bulunmayan ve yaşamın ilerleyen zamanlarında travmalara neden olan ameliyatlar çocuğun izni olmadan yapılmaktadır. Bu ameliyatlar Birleşik Krallık olmak üzere tüm dünyada uygulanmaktadır.

5. Çeşitli destek, aktivizm ve bilgilere ulaşabilirsiniz

Dünya çapındaki interseks aktivistleri ve eğitmenleri mevcut gidişatı değiştirmek için çok sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Birleşmiş Milletler’de, ulusal parlamentolarda, yerel halk merkezlerinde katılım sağlayarak kanunları değiştirmekteler ve farklı politikalar geliştirmektedirler. İnterseks aktivistleri her zaman büyük sıkıntılarla yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Bu organizasyonlardan bir tanesi IntersexUK. Bu oluşum dünyadan farklı aktivistlerle birlikte çalışarak Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ulusal düzeyde sağladığı eğitimler ve politikalar sayesinde intersekslerin farkındalığını ve intersekslerin insan hakları konusunda farkındalığı artırmaya çalışmaktadır. Son 6 yılda, insan hakları komisyonlarıyla birlikte çalışıp koruyucu yasaların çıkarılma- 16 sında katkı sağlamışlardır ve halen aynı zamanda öncü üniversitelerde ders vermektedirler.

6. Göremediğiniz şeyi olamazsınız

İnterseksler anaakım medya tartışmalarında çok nadir olarak yer alır ve yer verildiğinde dahi sonuç genellikle sansasyonel ve kusurlu portreler halinde verilir. İnterseks olduğunuz söylendiğinde toplumun tepkisi sanki toplumda bir yerimiz olmadığı ya da saklanmanız gerektiğimiz izleniminde oluyor. İnsanlar, arkadaşlar arasında ya da medyada konuştuklarında interseks varyasyonlarından alaylı bir dille ya da bir fıkra anlatır gibi konuştuklarının farkında değiller. Açık interseks kimliğimi kabullendirmek neredeyse 10 yılımı aldı. Bu zaman içerisinde çok ciddi bir şekilde depresyon yaşadım, anoreksi tanısı koyuldu ve interseks olarak hiçbir şey hak etmediğimi düşündürten anksiyete krizlerim oldu. Tüm protestolara rağmen ne arkadaşlarım ne de partnerlerim için hiçbir zaman değerli olmayacağımı düşündüm. Benim bu kadar kötü hissetmemi sağlayan şey interseks olmam değildi. Beni üzen şey biyolojik cinsiyetin ikili olduğu ve normalin (hetero) dışında her şeyin ‘yanlış’ olduğuydu. Sonrasında diğer interseks kişilerle konuştuğumda interseksin güzel olduğunu ve saklanmamamız gerektiğini öğrendim.

7. İntersekslerin haklarının savunulması

İntersekslerin dâhil edilmediği ortamda intersekslerin hakları savunulamaz. İntersekslerin korunması ve tam eşit haklardan yararlanabilmesi için yasal değişiklikler yapılıyor. Fakat interseks insanlara söz hakkı verilmeden böyle bir şeyin gerçekleşmesi mümkün değildir. İnterseks konuları aleni bir şekilde konuşulmadan yasal değişiklikler beklemememiz gerekir. Fakat bu intersekslerin sadece söz hakkı almasıyla değil ayrıca tartışmanın başında olmasıyla mümkün olur.

8. İnterseks olmaktan onur duyuyorum

İnterseks olduğunuzu öğrendiğinizde bunu kabullenmek zor, sizi zorlayabilir ve birçok şeyi bildiğinizi söyleyebilirsiniz fakat… Dünyada yaşamanın birçok yolu var. Bu muhteşem bir şey. İnterseks olmam çeşitliliği hoş karşılamam ve beni dışımdaki farklılıkları görmemi sağlayan ve hayatımda alabileceğim en önemli hediyelerden birisi. İnterseks olmak dinlemeyi, empati kurmayı, hoşgörülü olmayı, merhametli olmayı, önyargılarımın farkına varıp onlardan kurtulmayı öğretti. Bedenimi hiçbir kimsenin bedeniyle değiştirmek istemezdim. İnterseks olmaktan onur duyuyorum ve umarım siz de bizler var olduğumuz için onurlusunuzdur.

*Burada yer alan bilgiler Kaos GL Derneği’nin yayınladığı “LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır” broşüründen alınmıştır. Broşürün tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili haberler:

İnterseksler arkadaşlarından neler bekliyor?

“LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır” çıktı!

 


Etiketler: yaşam
İstihdam