24/08/2020 | Yazar: Kaos GL

CETAD’ın eğitmen terapistlerinden Prof. Dr. Şahika Yüksel, Dünya Profesyonel Transgender Sağlığı Derneği’nin Harry Benjamin Yaşam Boyu Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

Şahika Yüksel’e Harry Benjamin Yaşam Boyu Üstün Hizmet Ödülü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel Eğitim Terapi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) eğitmen terapistlerinden Prof. Dr. Şahika Yüksel, Dünya Profesyonel Transgender Sağlığı Derneği’nin (WPATH) trans kişilerin sağlığının ve haklarının desteklenmesine yönelik katkı sunan kişilerin çalışmalarını onurlandırmak için verilen Harry Benjamin Yaşam Boyu Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Yüksel, bu ödülü Türkiye’den almaya layık görülen ilk kişi oldu.

CETAD, Yüksel’e verilen ödülü “Bu gurur verici ödül için kendisini kutlar, bu mücadelesinin, bilimsel ve hak savunucu çaba ve çalışmalarının bizlere ışık tutmaya devam etmesini dileriz” diyerek duyurdu.

Prof. Dr. Şahika Yüksel kimdir?

İstanbul Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi mezunudur. Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi ve aynı kurum bünyesindeki Psikososyal Travma Programı’nın (PSTP) kurucusudur.

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin eski başkanı olup Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörü olarak görev yapmıştır. 2013 yılında 41 yıl çalıştığı İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı’dan ayrıldıktan sonra eğitim, klinik psikoterapi ve danışmanlık çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmektedir.

Londra Psikiyatri Enstitüsünde Davranış Psikoterapisi eğitimi, Londra, Kadın Terapi Merkezi’nde feminist terapi eğitimi, Londra Grup Analizi Enstitüsü’nde grup tedavisi eğitimi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde misafir Öğretim Üyeliği gibi farklı merkezlerde ve farklı alanlarda eğitim ve klinik çalışmaları yapmıştır.

Akademik çalışmalarını farklı sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmaları ile bütünleştirmiştir; Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi ve CETAD (Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği) kurucu üyesi olup halen onur kurulu üyesidir.

Avrupa Travmatik Çalışmalar Derneği (ESTSS) kurucu üyesi ve Uluslararası Travmatik Çalışmalar Derneği (ISTSS) üyesidir. 2003-2008 ISTSS Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları Grubu Koordinatörü olarak görev yapmış; travma ve cinsellik konularında ulusal ve uluslararası birçok toplantının düzenlenmesinde yer almıştır. 1999’da Avrupa Travmatik Stres Çalışmaları Derneği 6. Avrupa Kongresi Başkanlığını üstlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütünün “Transgender” tanı başlığı altındaki ICD Uzlaşı Komitesinde yer almaktadır.

35 yıldır ağırlıklı olarak travmatik etkenler ve şiddetin ruh sağlığına etkisi üzerine çalışmaktadır. Klinik çalışmaları, araştırmaları ve toplumsal haberdarlığı artırmaya yönelik çalışmalarında özellikle insan eli ile kasıtlı olarak oluşturulan travmalar, aile içi travmalar, ayrımcılık, homofobi, transfobi ve ırkçılık konularında yoğunlaşmaktadır.

Bir diğer ilgi alanını cinsellik ve cinsel kimlik sorunları oluşturmaktadır. Kadınların cinsiyetleri nedeni ile maruz bırakıldıkları ayrımcılık, şiddet ve bu nedenle oluşan ruhsal sorunları konularına feminist bakış açısından yaklaşmaktadır. İlgi alanlarında yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi ve kitapları bulunmaktadır.


Etiketler: sağlık, dünyadan
İstihdam