20/06/2008 | Yazar: Bawer Çakır

Şahin:

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in LGBTT bireylerin yaşadıkları sorunlara ilişkin Meclis'te verdiği soru önergesine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den yanıt geldi: ‘Ayrımcılık yok’ Bawer Çakır’ın haberi.

Demokratik Türkiye Partisi (DTP) İstanbul 3. Bölge Milletvekili Sebahat Tuncel’in 16 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylere yönelik ayrımcı uygulamalara dair verdiği soru önergesine ([[Meclis tarihinde ilk]]) Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den yanıt geldi.

Anayasa’ya göre ayrımcılık yapmak yasak

Anayasa’nın 10. maddesi ile TCK’nin 5237 sayılı yasa ve bendlerine dikkat çeken Şahin, "Yukarıda, yazılı hükümler çerçevesinde herke, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ dedi. ve ekledi:

‘Bu düzenlemelere göre ayrımcılığın her türü yasaklanmış olduğundan, bu aşamada, soru önergesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak bakanlığımızda herhangi bir çalışma bulunmamaktadır."

Bakan Şahin’in ‘Ayrımcılık yok’ açıklamasını Türkiyeli LGBTT örgütlerine sorduk.

‘Keşke herkes Bakan gibi yorumlasa o maddeyi’

Yerel mahkemenin kapatılması yönünde karar verdiği Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği gönüllüsü Yeşim Başaran şunları söyledi:

"Bir bakanın sorunlardan habersiz olabileceğine ihtimal vermiyorum. Kolluk kuvvetlerinin travesti ve transseksüellere yönelik uyguladığı şiddet ortada, daha 2 hafta önce bir yerel mahkeme LGBT derneğini "genel ahlaka" aykırılıktan kapatma kararı verdi, Türkiye'de nefret suçları tanımı yok, tam tersine eşcinsel cinayetlerinde ceza indirimi var. Daha neler neler yaşıyoruz. Adalet Bakanlığı ilgilenmek için daha hangi sorunun oluşmasını bekliyor olabilir ki!’

‘Lambdaistanbul'un kapatma kararında, hakim Anayasanın eşitlik maddesinin LGBT bireyleri kapsamadığı biçiminde yorumlamışken, Adalet Bakanı nasıl bu maddenin lezbiyen, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyleri kapsadığını iddia edebilir ki?’ diye soran Başaran şöyle devam etti:

‘Ya bakan yanlış yapıyor, ya da mahkeme. Keşke bakanın söylediği gibi yorumlansa o madde. Ama yorumlayan var, yorumlamayan var. Tam da bu nedenle Anayasanın eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramlarının eklenmesi gerekiyor."
‘Vekillerimiz daha ne kadar üç maymunu oynayacak?’

Kaos GL dergisinden Barış Sulu ‘Bakanın yanıtı konuyu hiçbir şekilde ciddiye almadığının göstergesi, bildiğimiz tüm yasaları yazmakla yetinmiş, bozuk plak gibi aynı şarkı çalıyor kısacası’ dedi.
Parlamentodaki vekillerin daha ne kadar üç maymunu oynayacaklarını merak ettiğini ifade eden Sulu ‘insan hakları, demokrasi, hukuk devleti laflarının ağızlarda sakız haline geldiğini, hiçbir uygulamanın yapılmadığını söyledi.

‘Görmezden gelinmemizin altında heteroseksüel normlar yatıyor’

Kulüp olmalarının önüne çeşitli engeller konduğunu, bu nedenle de okul bünyesinde çeşitli eylemler yaptıklarını hatırlatan ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu üyesi Haktan Ural ‘Yaşadığımız tüm dışarıda bırakmalar ve uğradığımız ayrımcılıkların görmezden gelinmesinin altında heteroseksüel normların dışında kalan cinsel ve cinsiyet kimliklerinin birer azınlık olarak görülmesinin yattığını düşünüyorum’ dedi.

DTP Milletvekili Sebahat Tuncel 16 Nisan tarihinde meclise verdiği soru önergesinde hükümetin LGBTT bireylerin uğradıkları ayrımcılıklara yönelik ne gibi faaliyetler yürüttüğünü sormuştu.

*Konuyla ilgili haberler:

[[Meclis tarihinde ilk]]

[[Ne güzel vekillerimizsiniz siz Sebahat Tuncel ve Zafer Üskül]] - Bawer Çakır

[[Tuncel: ‘Az gelişmiş ülkelerde farklılıkların kabulü çok zor’]]

[[AKP’nin homolukla imtihanı]] – Selçuk Candansayar



Etiketler: yaşam
İstihdam