28/03/2018 | Yazar: Kaos GL

​Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen, saldırıya uğrayınca ya da nefret suçuna maruz kalındığında nasıl şikayetçi olunacağını anlattı.

“Saldırıya uğradım, nasıl şikayetçi olurum?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen, saldırıya uğrayınca ya da nefret suçuna maruz kalındığında nasıl şikayetçi olunacağını anlattı.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçları yoğunlaşıyor. Peki nefret saldırısına ya da ayrımcılığa maruz kalırsak haklarımız neler? Ne yapmamız gerekir? Tehdit edildiysek hangi yolu izlemeliyiz?

Kaos GL Derneği’ndan Avukat Kerem Dikmen bütün bu sorulara yanıt verdi. Hak alanlarına ilişkin bilgi notlarını içeren yazı dizimiz devam edecek…

Bir kişiden şikayetçi olmak istediğimde ne yapmalıyım?

Şikayet hakkını kullanmanın en kolay yolu, kolluk güçlerine gidip şikayetçi olunduğunun bildirilmesidir. Jandarmanın görev alanına giren köy gibi yerlerde jandarma karakollarında, merkezi yerlerde ise polis karakollarına bu şikayet iletilebilir.

Hangi karakola başvurmalıyım?

Şikayetçi olmanıza neden olan olay nerede gerçekleştiyse, o yerden sorumlu olan karakola başvurmalısınız.

Peki karakol şikayetimi kabul etmezse?

Şikayetin kabul edilmemesi, kabul etmeyen kolluk görevlisi açısından bir suç teşkil etmektedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde görevi ihmal suçu doğacaktır.

Gene de kabul etmezse?

Bu durumda şikayetinizi yazılı bir dilekçe ile savcılığa yapabilirsiniz. Ancak savcılığa gitmeden evvel bazı önlemleri almakta fayda var. Şikayet etmenize neden olan olayın tekrarlanma riski varsa öncelikle kendi güvenliğinizi sağlayın. Vücut bütünlüğüne dönük zararların tespit edilmesi zaman geçtikçe zorlaşır. Bu nedenle mümkünse devlet hastanesinden, mümkün olmaması halinde özel hastaneden sağlık raporu almanız ve vücudunuzdaki zararları tespit ettirmeniz gerekir. Bunun yanı sıra mümkünse olayın gerçekleştiği yeri gören kameraların yerlerini tespit edin. Bu bir banka, resmi daire, işyeri kamerası olabileceği gibi kişilerin yaşadıkları yeri korumak için ev dışına veya apartman önüne yerleştirdikleri kameralar da olabilir. Olay sırasında orada bulunan kişilerin isimlerini ve mümkünse iletişim bilgilerini not almanız, ileride tanıklıklarına başvurmak için gereklidir. Ayrıca olaya ilişkin cep telefonunuzda mesajlaşma varsa, bu mesajlaşmaları silmemeniz gerekmektedir. Bütün bu belge ve bilgilere, savcılığa verdiğiniz dilekçede yer vermelisiniz.

Şikayet dilekçemi verince davam hemen açılır mı?

Şikayet dilekçesi ile savcılıkça bir soruşturma başlatılır. Bu soruşturmanın süresi, olayın niteliğine, delillerin toplanması için ihtiyaç duyulan zamana ve birçok başka etmene göre değişmektedir.

Hâlâ aynı kişi tarafından tehdit ediliyorum…

Tehdit nedeniyle şikayet söz konusu ise mutlaka koruma talebinizi mümkünse karakola, mümkün değilse savcılığa iletin. Saldırganı fiziken engelleyen bir koruma sağlamasa da uygulanacak tedbiri ihlal etmesinin yol açacağı sonuçları bilen saldırganın, saldırma kararından vazgeçmesini sağlayabilir.

Şikayet ettim ama vazgeçmek istiyorum, şikayetim düşer mi?

Bazı suçlar şikayete bağlıdır. Örneğin yaralama suçunun veya hakaret suçunun basit hali, şikayete bağlıdır, yani soruşturma başlasa bile veya dava açılsa bile şikayetten vazgeçmek, soruşturmayı ya da yargılamayı sonlandırır. Örneğin yüze atılan ve kalıcı bir zarara veya geçici ağır bir zarara (kırık gibi) neden olmayan bir tokat nedeniyle açılan bir dava veya kamu görevlisi olmayan birine edilen hakaret nedeniyle açılan davada şikayetten vazgeçmek, davayı düşürecektir.

Para karşılığı cinsel ilişkiye girmek suç mudur?

Türk Ceza Kanunu'nda para karşılığı cinsel ilişkiye girmek bir suç olarak tanımlanmamıştır. Ancak 18 yaşından küçükleri para karşılığı cinsel ilişkiye girmeye teşvik etmek, buna aracılık etmek veya kolaylaştırmak ya da 18 yaşından büyük olsa da başkasını para karşılığı cinsel ilişkiye girmeye teşvik etmek, yer sağlamak suç olarak tanımlanmıştır.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam