03/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Bosna Hersek’te Uluslararası Queer Film Festivali Merlinka, homofobik ve transfobik bir saldırıya uğradı.

Saraybosna’da Queer Film Festivali’ne Saldırı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bosna Hersek’te Uluslararası Queer Film Festivali Merlinka, homofobik ve transfobik bir saldırıya uğradı. Sayıları ondan fazla olan maskeli saldırganlar, festival kapsamında Cumartesi günü yapılacak bir oturumu engellediler.  
 
“Neredesiniz ibneler?”, “Saraybosna’da yürüyüş olmayacak” diye bağıran saldırganlar, üç katılımcıya da fiziksel saldırıda bulundu. Saldırı, Facebook’taki “2014 1 Mayıs’ında İbnelerin Yürüyüşünü Durduralım” sayfasında örgütlendi.
 
Polis LGBT’leri Yine Korumadı!
Festival, Kaos GL’nin de bir parçası olduğu Bölgesel Ağ’ın Bosna Hersek örgütü Sarajevo Open Centre tarafından düzenlenmişti. Saraybosna Kantonu İçişleri Bakanlığı, festivalin güvenliğini sağlamak için etkinliğin yapıldığı yerlerde polisleri hazır bulundurma sözü verse de saldırı sırasında hiçbir polis yoktu.
 
Eylül ayında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında polislere yönelik eğitim veren örgüt 2008’de de Queer Sarajevo Festival sırasında saldırıya uğramıştı. Altı yıl önce sekiz kişiye yönelik saldırı sonrasında hiçbir soruşturma yürütülmezken, bu haftasonu da polis LGBT’leri (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) korumadı. 
 
Saldırıyla ilgili açıklama yapan Sarajevo Open Centre, İçişleri Bakanlığı’na LGBT’lere yönelik nefret suçlarına karşı görevlerini yerine getirme çağrısında bulundu.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam