04/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi’ne seçilen Saskya Fun Sang kimdir?

Saskya Fun Sang’la tanışın  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'den ve yurtdışından görsel sanatçıları Ankara’da ağırlamayı planlayan Ankara Queer Sanat Programı - Konuk Sanatçı Evi’nin katılımcıları belli oldu.

Katılmaya hak kazanan sanatçılarla ilgili Konuk Sanatçı Evi, Instagram hesabından tanıtımlar yayınlıyor.

Üçüncü sanatçı Saskya Fun Sang. Sang (1991, Guayaquil, Ekvador) disiplinlerarası çalışan bir sanatçı ve eğitimcidir. Üretimleri feminizm, toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları gibi alanlar ile kadın bedeni ve cinselliği gibi konulara odaklanır. Sanatçı feminist, latino bir kadın olarak araştırması ve sanat pratiği dahilinde cinsel özgürlük, haz gibi aslen örtük temalar ile kadın bedeni ve onun toplumdaki yerine ilişkin yargıları sıklıkla ele alır. 

Üretimleri yerel zeminlerde ve uluslararası sanat kurumlarında gösterildi, bunlardan bazıları; +ARTE Galería Taller, Centro de Arte Contemporáneo, NoLugar, Quito’daki Arte Actual FLACSO, Guayaquil’deki VIOLENTA ve DPM Galería ile Chicago’daki Woman Made Gallery ve OPEN Center for the Arts’dır. Çalışmalarıyla +ARTE Galería bünyesinde Peru’daki PaRc Lima, Şili’deki ChACO ve Miami’deki PINTA gibi çağdaş sanat fuarlarına katıldı. Saskya +ARTE Galería Taller (Quito), Woman Made Gallery (Chicago) ve A.I.R. Gallery (New York) gibi sanat kurumlarında sanat yönetimi ve küratöryel çalışmalar alanında, yanı sıra Art Institute of Chicago’daki profesyonel çalışma deneyimi dolayısıyla Müzecilik ve Sanat Eğitimi alanında deneyim kazandı.

School of the Art Institute of Chicago (SAIC)’da seramik, lif sanatı ve malzeme çalışmalarına yoğunlaştığı lisans eğitimini 2016 yılında, Sanat Eğitimi alanında yüksek lisansını 2019 yılında tamamladı. Yüksek Lisans bitirme tezi için geliştirdiği bir işbirliği projesi olan Mujeres Difíciles: Ekvadorlu kadınlar ile feminizmi öğrenmek, School of the Art Institute of Chicago tarafından iki farklı ödüle layık görüldü. Zor Kadınlar <Mujeres Difíciles> başlıklı sanat ve eğitim projesi, bir araç olarak feminizmin Ekvador’da kendini kadın olarak tanımlayan bireylerin kendi aralarındaki farkındalık ve güçlenme süreçlerine etki etmesini amaçlıyordu. Proje, üretim imkanı sağlayan atölye çalışmaları yoluyla feminizmin Ekvador’da nasıl algılandığını ve tartışıldığını araştırdı. Beğeni toplamak ve olumlu geri dönüşler almakla kalmadı, bilgiye erişim, haberleşme ve bir aradalık ağları inşa etti, yaratıcı ve öğrenme odaklı bir model öne sürmek konusunda örnek oldu.

Saskya, Universidad San Francisco de Quito’da Lif Sanatı bölümünde eğitim vermektedir. Stüdyo pratiğini aktif şekilde sürdüren sanatçı son dönemde dilin ve kelimelerin insan ilişkilerindeki ağırlığını inceliyor, okuma yapmaya olabildiğince fazla zaman ayırıyor. Ekvator’da yaşıyor ve çalışıyor, gülüyor ve ağlıyor. www.saskyafunsang.com


Etiketler: kültür sanat
İstihdam