06/10/2006 | Yazar: Kaos GL

Bursa Valiliğince Gökkuşağı Derneği'nin kapatılmasını talep eden başvuruya Savcı Güven'in verdiği karar eşcinsellerin lehine oldu. Karar: "Eşcinsellik suç değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre kovuşturmaya gerek yok."

Bursa Valiliğince Gökkuşağı Derneği'nin kapatılmasını talep eden başvuruya Savcı Güven'in verdiği karar eşcinsellerin lehine oldu. Karar: "Eşcinsellik suç değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre kovuşturmaya gerek yok."

KAOS GL

Cumhuriyet Başsavcılığı kısa adı Gökkuşağı olan "Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği"nin kapatılması talebiyle yapılan başvuru hakkında verdiği kararı açıkladı.

Başsavcılık incelemesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hükümlerine dayandırarak "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

Eşcinsellik suç değil

Bursa Valiliği geçen mayısta Gökkuşağı Derneği'nin kapatılması talebiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunmuştu.

Valilik gerekçesinde hukuka ve ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamayacağını iddia etmiş ve dernek tüzüğünde yer alan amaçlar ve faaliyetlerle ilgili hükümlerin Anayasa ve Medeni Kanun'a aykırı olduğunu savunmuştu.

Ancak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı derneğin lehine oldu.

Valiliğin şüpheli olarak gösterdiği üyelerin ifadelerinin alındığını belirten Başsavcılık kararında "Kurucu üyeler amaçlarının topluma uyum sağlamak, bir araya gelerek haklarını savunmak, kimliklerini anlatabilmek olduğunu, suç kastı ile hareket etmediklerini belirtmişlerdir" diyor.

Derneğin tüzüğünü de inceleyen Başsavcılık fesih talep edilen ve kurucuları hakkında suç duyurusunda bulunulan derneğin amaç ve çalışmalarında Valiliğin öne sürdüğü Anayasa, Yasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinde dernek kurulmasının sınırlandırılabilme nedenlerinin mevcut olmadığını tespit etmiş.

"Dernek kurmak yasal bir hak"

Yazılı açıklamasında Cumhuriyet Başsavcılığı kararını verirken şüphelilerin genel anlayışa aykırı cinsel eğilimlerinin mevcut olduğu, bu eğilimlerin yasalarca suç sayılmadığı,dolayısıyla yasal dernek kurmak haklarını kullandıkları,somut olarak suç teşkil eden ve cezalandırılmayı gerektiren bir eylem içinde bulunmadıklarını belirtiyor.

Savcı Nazmi Güven imzalı karar metni şöyle:

"Dernekler kanununun 32/p maddesi kapsamında iddia edilen amacı ve konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurmak aykırılığının yasal unsurlarının oluşmadığı nedeniyle CMK'nin 172/1 maddesi gereğince şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına, yine aynı yasa hükmü ve gerekçesiyle derneğin feshine yönelik dava açılmasına yer olmadığına karar verildi."

Suç duyurusunda bulunan Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğüne CMK. 173. maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Yalova Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edilebilecek.

Kaynak: BİA, 6 Ekim 2006

Etiketler: yaşam
İstihdam