15/06/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Savcılık, 2019’da atılan bir e-posta üzerine Lubuncayı hakaret addederek iddianame hazırladı. Ölüm tehditleri alan LGBTİ+ öğrenciye bir de dava açılmış oldu.

Savcı lubuncayı hakaret saydı, ölüm tehditleri alan öğrenciye bir de dava açıldı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2021’de kayyum rektörün kapattığı Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün 2019 yılında üyelerine attığı bir e-posta üzerinden bir kulüp üyesine dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianameyi kabul eden 18. Asliye Ceza Mahkemesi, kulüp üyesi bir kişi hakkında “İstiklal Marşını alenen aşağılama” iddiasıyla dava açtı. Sosyal medyada paylaşım yapan başka bir LGBTİ+ kişi de dosyaya eklendi.

Tehdit edilenlere dava açıldı

İlk duruşması 17 Haziran saat 11.10’da görülecek davanın gerekçesi, Savcının LGBTİ+ alt kültürüne ait Lubunca dilini hakaret addetmesi. İki kişinin üç yıl sonra yargılanmasına yol açan süreci başlatan ise hükümete yakın medya organlarının karalama kampanyaları…

Eylül 2019’da üniversite idaresinin BÜLGBTİ+ Kulübü’ne tahsis ettiği adres üzerinden kulüp üyelerine yeni döneme ilişkin bir e-posta iletti. Üyelerini ve üye olmak isteyenleri mizahî bir dille buluşmaya çağırdı. Bu e-posta, hükümete yakın medya organlarına sızdırıldı. Ardından hem kulüp hem de LGBTİ+’lar tehditler almaya başladı. LGBTİ+ öğrenciler sosyal medyada ve basında ölüm tehdidine varan ifadelerle hedef tahtasına konuldu. Ancak üç yıl sonra dava, tehdit edilen öğrencilere açıldı.

Savcı, Lubuncayı hakaret addetti

Atılan e-postada İstiklal Marşı’nın sözleri lubunca kelimeler ile değiştirilmişti. Soruşturma üç yıl sürdü. Üç yılın sonunda savcı, e-postayı attığı iddia edilen öğrenci hakkında dava açılmasını talep etti. Her ne kadar öğrenci, metni kaleme aldığını ancak o metinde hiçbir şekilde aşağılama ve hakaret olmadığını yinelese de hakkında dava açıldı. Dosyaya, kulübün açıklamasına sosyal medyadan yorum yazan bir kişi de eklendi.

İddianamede ise LGBTİ+’ların kendisi aşağılama sebebi olarak gösteriliyor:

İstiklal Marşı'nın mısralarının "LGBTİ+" olarak anılan, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender ve interseksüel topluluğu ve kişileri temsilen kullanılan ibare ve kelimeler ile değiştirildiği, marşın Türk milleti için kutsal olan anlam bütünlüğünün ve kanunlarla korunan manevi varlığının alenen aşağılandığı…”

“Lubunca yargılanamaz”

LGBTİ+ öğrenciler bütün bunları yaşarken, birçok taraftar grubunun İstiklal Marşı sözlerini maçlarda değiştirerek söylemesi, sosyal medyada paylaşması ise davaya konu olmuyor. Boğaziçi LGBTİA+, bu davanın açılmasını şöyle eleştiriyor:

“kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü, mücadelemizi değersiz-aşağı-iğrenç gören bu zihniyet doğal olarak LGBTİA+fobiktir, ayrımcıdır. lubunca yargılanamaz demek için mahkeme salonunda olacağız. sizleri de bu davanın takipçisi olmaya, mücadelemize arka çıkmaya davet ediyoruz!”

savci-lubuncayi-hakaret-saydi-olum-tehditleri-alan-ogrenciye-bir-de-dava-acildi-1

Davanın ilk duruşması 4 Mart 14:30’da İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecekti ancak ertelendi. Ertelenen duruşma bu sefer 17 Haziran saat 11.10’da, 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde.

Lubunca hakkında

Lubunca üzerine akademik tez yazan Nicholas Kontovas’a göre Lubunca daha çok Türkçe’deki bir argo dil ya da jargon, ağız olarak tanımlanabilir.  “Lubunca” sözcüğü aslında “lubunya” kelimesinden geliyor. Lubuncaya giren kelimelerin geldiği diller en çok Roman dili ve Türkçe. Bunun dışında Arapça, Farsça, Kürtçe, Ermenice, Yunanca, Bulgarca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Rusçadan aldığı kelimelere de sahip.

Lubunca’ya dair +90’nın hazırladığı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
İstihdam