19/10/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişiye dava açıldı. Fotoğraf çekmek ve slogan atmak, “suç delili” olarak iddianameye girdi.

Savcıya göre Onur Yürüyüşü’nde fotoğraf çekmek de suç, slogan atmak da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 3 Temmuz 2022, Eskişehir Onur Yürüyüşü

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişiye dava açıldı. 3 Temmuz’da yapılan ve polisin saldırdığı yürüyüşten sonra Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, sekiz kişinin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanmasını talep etti.

Davanın ilk duruşması 16 Şubat 2023 saat 9.30’da Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Savcılık iddianamesinde, gökkuşağı bayrakları “LGBT renklerini andıran bez parçaları” olarak yer aldı. Hakkında dava açılan bir kişinin fotoğraf makinesiyle eylemi görüntülemesi “suç delili” olarak iddianameye girdi. İddianamede yer alan diğer “deliller” ise “slogan atmak” ve “LGBTİ flamaları taşımak”.

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde ne oldu?

29 Haziran - 3 Temmuz arasında  “DÖNME” temasıyla gerçekleşecek olan Eskişehir Onur Haftası etkinlikleri 23 Haziran günü Eskişehir Valiliği’nin internet sitesi üzerinden yayımladığı kararla 15 gün süreyle yasaklandı.

Eskişehir Onur Haftası Komitesi, yasak kararına rağmen etkinliklerin gerçekleştireceğini duyurdu. Polis 3 Temmuz’daki Eskişehir Onur Yürüyüşü’ne saldırdı, 10 kişi gözaltına alındı. Saldırının ardından LGBTİ+’lar Eskişehir’in dört bir yanına dağılarak basın açıklamasını okudu.

Onur Yürüyüşü Eskişehir Valiliği tarafından yasaklanırken, Eskişehir’de Mayıs ayında LGBTİ+’ların öldürülmesi, recm edilmesi ve yakılması çağrıları yer alan imzasız broşürler dağıtıldı. Eskişehir’de yaşayan LGBTİ+’lar kentte dağıtılan LGBTİ+’ların öldürülmesi çağrısının yer aldığı broşürler hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen herhangi bir gelişme olmadı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret