22/11/2011 | Yazar: Kaos GL

İspanya’da pazar günü yapılan seçimleri kazanan sağcı Halk Partisi (PP), ekonomik kriz ve işsizlikle mücadeleden önce, eşcinsel evlilik yasasının iptali talebiyle Anayasa mahkemesine başvurdu.

Seçim Sonrası Sağcıların İlk Hedefi Eşcinsel Hakları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İspanya’da pazar günü yapılan seçimleri kazanan sağcı Halk Partisi (PP), ekonomik kriz ve işsizlikle mücadeleden önce, eşcinsel evlilik yasasının iptali talebiyle Anayasa mahkemesine başvurdu.
 
İspanya, 2005 yılında çıkardığı yasayla dünyada, eşcinsel evliliği kabul eden ilk ülkelerden biri oldu. Dönemin sosyalist hükümetinin başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero önderliğinde hazırlanan yasa, eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin de önünü açıyordu. 

Halk Partisi’nin, yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurması, konuyla ilgili tartışmayı tekrar alevlendirdi. Ülkedeki erken seçimden çıkacak sonucun da eşcinsel evliliklerin geleceği için dönüm noktası olabileceği yorumları yapılıyor. 

Yasanın kabulünden altı yıl sonra ülkede eşcinsel evlilik yapan çiftlerin sayısı 23 bini aştı. Onlardan biri de Pilar-Sara çifti. Zaragoza’da ikizleriyle birlikte yaşayan çift, 2007 yılında 16 yıllık birlikteliğin ardından hayatlarını birleştirdi: “Onların burada söylediği gibi, yeni yasanın avantajlarından ve onun bize sağladıklarından yararlanabilmek için evliliğimizi de hızlandırdık. Hamileliğim de zaten son dönemlerine yaklaşmıştı. Artık, çoğunlukla çocuklarımızın yasal hakları konusunda düşünüyorduk.”

Yasa, aynen heteroseksüellerdeki gibi aile haklarını tanıyor. Her ikisi de yardımcı üreme teknikleriyle sahip olunan ikizlerin yasal annesi olarak kabul ediliyor: “Evlenirsiniz ve herkes sizin düğününüze gelir, size hediyeler verirler. Çocuklarınız dünyaya geldiğinde onları görmeye gelirler. Kurumsallık, görünürlük ve normal davranış, yasadan kaynaklanıyor. Herhangi bir memurun ya da özel profesyonel bir zihniyetin insafına bağlı değilsiniz. Çünkü yasanın koruması altındasınız.”

Sara, yasanın iptal edileceğini düşünmüyor. Ona göre, İspanyollar bu duruma çoktan entegre oldu: “Anayasa Mahkemesi ya da Halk Partisi, ne karar verirse versin, biz bir aile olarak kalmaya devam edeceğiz. Onlar, bizim evlilik cüzdanımızı çalsalar da, annelerden birini uzaklaştırsalar da, biz aile olarak yaşamaya devam edeceğiz. Fakat, tabiki bu durum bir çift olarak bizi ve çocuklarımızın hayatını daha fazla karıştıracaktır.”

Zaragoza’daki eşcinsel derneği “Biz Aileyiz”, Halk Partisi’nin bu teklifini geri çekmesini istiyor. Onlara göre özellikle iki uyruklu çiftler için durum çok daha zor olacak. Bu Alman anne de onlardan biri: “Bu, beni çok üzüyor. Eğer Almanya’daki şartlar bana izin verse, kesinlikle orada iş bakardım. Çünkü İspanya’daki durum şu anda iyi değil. Fakat, benim çocuklarımın yasal statüsü Almanya’da tamamen farklı olacak. Çünkü çocuklarımdan birini doğuran eşim ve ben büyük ihtimalle İspanya’da olduğu gibi bir aile olarak kabul edilmeyeceğiz. Eğer, çocuğumu benden uzaklaştırılarsa ya da burada onlarla birlikte sahip olduğum haklarımı elimden alırlarsa, bu korkunç olur.”(euronews)
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam