27/10/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Önceki dönem Meclis’te 8251 yazılı soru önergesinin yalnızca 2’sinde LGBTİ+ hakları vardı. ÜniKuir’in yeni açıklanan raporlarına göre, bu durum seçimlerde de sürdü. Erdoğan, her gün LGBTİ+’ları hedef gösterirken Kılıçdaroğlu, Buldan ve Sancar sustu.

Seçimlerin özeti: Erdoğan her gün LGBTİ+’ları hedef alırken Kılıçdaroğlu, Buldan ve Sancar sustu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin üzerinden beş ay geçti, yeni meclis çalışmaya başladı. Seçim döneminde adaylar, vaatleriyle olduğu kadar ayrımcılık ve nefret söylemiyle de gündeme geldi. Seçimlerin baş aktörlerinden biri de LGBTİ+’lardı.

Peki seçim döneminde hangi aday, LGBTİ+’lar hakkında ne dedi? Siyasi partiler LGBTİ+ haklarını savundu mu?

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği, bu soruların peşine düştü ve seçim dönemini izledi. Dernek, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimlerini LGBTİ+ Hakları Bağlamında İzleme Raporu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Dönem 6. Yasama Yılının LGBTİ+ Hakları Bağlamında İzlenmesi Raporu’nu bugün (27 Ekim) düzenlediği toplantıda kamuya açıkladı. Tüm Bel-Sen’de yapılan etkinlikte ÜniKuir temsilcileri raporda ortaya çıkanları aktardı.

Erdoğan, LGBTİ+’ları dilinden düşürmedi; Kılıçdaroğlu kafasını kuma gömdü

Derneğin araştırmasına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 139 miting, buluşma, basın açıklaması ve TV programının 57’sinde LGBTİ+’lardan bahsetti. TRT’deki seçim propaganda konuşmasında da LGBTİ+’ları es geçmeyen Erdoğan, 57 kere LGBTİ+’ları hedef gösterdi ve nefret söylemi kullandı.

Erdoğan’ın LGBTİ+’lar hakkında kullandığı ifadeler arasında “sapkın akımlar”, “küresel güçlerin ve batının dayatması”, “Batı emperyalizminin değersiz, köksüz, şekilsiz kültür endüstrileri” yer aldı.

Erdoğan’ın adaylık kampanyasının önemli bir bölümünü LGBTİ+’ları hedef göstermek oluştururken; diğer adaylar LGBTİ+’ları neredeyse hiç gündemlerine almadı. Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, hiçbir konuşmasında LGBTİ+’lardan olumlu ya da olumsuz bahsetmedi. Sinan Oğan, bir kez LGBTİ+’ları hedef alırken; Muharrem İnce de bir kez LGBTİ+’ların haklarından bahsetti.

Erbakan’ın neredeyse her konuşmasında LGBTİ+’lar hedefti

ÜniKuir, adayların konuşmaları dışında, seçim döneminde öne çıkan diğer liderlerin konuşmalarını da inceledi. Derneğin araştırmasına göre, LGBTİ+’larla ilgili en çok konuşan aday olmayan siyasetçi Fatih Erbakan oldu. Cumhur İttifakı’nı destekleyen Yeniden Refah Partisi’nin lideri Erbakan, tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi LGBTİ+’ları dilinden düşürmedi. Erbakan, 65 konuşmasının 57’sinde LGBTİ+’ları hedef gösterdi.

LGBTİ+’ları hedef alan bir diğer isim ise Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’ti. Perinçek, seçimlerle ilgili 33 konuşmasının 7’sinde LGBTİ+’ları hedef gösterdi.

İmamoğlu ve Yavaş da LGBTİ+’ları hedef gösterdi

Muhalefette ise LGBTİ+ hakları konusunda sessizlik hakimdi. Tıpkı Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu gibi, Millet İttifakı’nda öne çıkan siyasetçiler de LGBTİ+’larla ilgili konuşmamayı tercih etti. İsmi ittifakın adayları arasında geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 125 konuşmasının 124’ünde LGBTİ+’lardan bahsetmezken; bir konuşmasında LGBTİ+’ları hedef gösterdi. Ankara Büyükşehir Belediyei Başkanı Mansur Yavaş ise 81 konuşmasının üçünde LGBTİ+’lardan bahsetti. Yavaş, bir kez LGBTİ+ haklarından bahsederken 2 kere de LGBTİ+’ları nefret söylemiyle hedef gösterdi.

Buldan ve Sancar sustu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Emek ve Özgürlük İttifakı da LGBTİ+ hakları konusunda sınıfta kaldı. Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, LGBTİ+ haklarından hiç bahsetmedi. Türkiye İşçi Partisi lideri Erkan Baş ise, 29 konuşmasının sadece dördünde LGBTİ+ haklarına değindi.

7 milletvekili LGBTİ+ hakları sözünü tutmadı

ÜniKuir, seçimlerin yanı sıra TBMM’nin 27. Dönemi 6. yasama yılını da inceledi. Araştırmaya göre, seçimler öncesinin meclisinde de tablo seçimlerle aynı. Meclis genel kurullarını, soru ve araştırma önergelerini tarayan ÜniKuir’in araştırma sonuçları çarpıcı veriler ortaya koyuyor. 8251 yazılı soru önergesinin yalnızca 2’sinde LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlardan bahsedildi.

Öte yandan AKP, MHP, BBP, DEVA ve CHP’den 26 milletvekili LGBTİ+ hakları aleyhine çalışırken; HDP, TİP ve CHP’den 25 milletvekili LGBTİ+ haklarını savundu.

ÜniKuir, sözleşmelerle LGBTİ+ haklarını savunacağını söyleyen vekillerin ne yaptığını da izledi. 24 Haziran 2018 seçimlerinde İzmir merkezli Genç LGBTİ+’nın sözleşmesini imzalayarak LGBTİ+ haklarını savunacağına söz veren 7 milletvekili ise seçildikten sonra LGBTİ+’larla ilgili hiçbir şey faaliyet yürütmedi, soru, kanun ya da araştırma önergesi vermedi. Bu isimler: CHP İzmir milletvekilleri Kani Beko, Özcan Purçu, Selin Sayek Böke, Tacettin Bayır, Tuncay Özkan ile HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni.

Av. Şeren, sunumunda bu duruma dair şöyle dedi:

“Önceki dönem sözleşme imzalayarak LGBTİ+ haklarını savunacağını söyleyen İzmir’den çok milletvekili var. Bunda Genç LGBTİ+ Derneği’nin İzmir’de olmasının da etkisi var. Çok fazla CHP’li vekilin imzalamasına rağmen hiçbir şey yapmadığını gördük. Son seçimlerde, CHP’den imzalayan isim sayısı da azaldı.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam