15/03/2017 | Yazar: Kaos GL

Ankara’da seks işçilerinin kullandığı kartvizitleri dağıttıkları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişi tutuklandı.

Seks işçilerinin kartvizitlerine tutuklama kararı hukuksuzdur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara’da seks işçilerinin kullandığı kartvizitleri dağıttıkları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişi tutuklandı.

Ankara’da seks işçilerinin kullandığı kartvizitleri dağıttıkları gerekçesiyle 7 Mart günü gözaltına alınan iki kişi, "fuhşu kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri dağıtmak" suçu ile Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimi Yunus Süer’in sorgusunun ardından tutuklandılar.

OHAL seks işçilerinin çalışmasını imkânsız hale getiriyor

Seks işçilerinin kullandığı kartvizitler, OHAL döneminde Meclis’ten geçen bir torba yasanın ardından suç unsuru haline geldi.

Uluslararası Seks İşçileri Günü kapsamında Pembe Hayat Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri İnsiyatifi’nin düzenlediği “OHAL’de Seks İşçiliği Forumu”nda, Avukat Yalçın Koçak süreçten bahsetmişti. OHAL sürecinde Türk Ceza Kanununda “fuhuş” ile ilgili bölümün yeniden düzenlendiğini ifade eden Koçak, seks işçiliğinin suç olmadığı ancak, OHAL kapsamında sokakların seks işçilerine kapatıldığı, kartvizit aracılığıyla çalışmanın da “fuhuşun” yeniden düzenlenmesiyle suç tanımına girdiğini ifade etmişti.

Bu düzenleme OHAL döneminin torba yasalarından, 2 Aralık günü resmi gazetede yayınlanan 6763 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında değiştirilen TCK 227. maddeye dayanıyor. Bu maddeye göre, “fuhuş” suç olarak kabul edilmiyor ancak “fuhuşun” reklamının yapılması yasaklanıyor.

TCK 227. maddede yapılan değişikliğin ardından Pembe Hayat Derneği, “Bize Bir Yasa Lazım, Ama Bu Değil” isimli bir kampanya çalışması yürütülmüştü. Dernek, mevcut hukuk düzeni içerisinde seks işçiliği yapmanın suç olmadığını ancak kanun koyucunun bu tarz düzenlemeler ile seks işçiliğinin yapılmasını zorlaştırmak niyetiyle hareket ederek, seks işçilerinin çalışma hakkını gasp ettiğini ifade etmişti.

Tutuklamaların hukuki dayanağı yok

Kartvizit tutuklamamalarını ardından Pembe Hayat LGBTTİ Derneği’nin yaptığı açıklamada, verilen tutukluluk kararının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ifade ediyor. Pembe Hayat Derneği, Ceza Muhakemeleri Kanun’nun 100. Maddesinde tutuklamaya elverişli suçlar arasında kişinin tutuklanmasına sebep olabilecek suçlar arasında TCK 227. maddede düzenlenen “Fuhuş” suçunun bulunmadığının altını çizdi.

Seks işçiliği suç olmamasına rağmen, Kabahatler Kanunu kapsamında yıllardır seks işçilerine idari para cezası kesilmekte. Ayrıca ev kapatma idari yaptırımları ile seks işçilerinin evleri 90 güne kadar mühürlenebiliyor. Sokakta çalışan seks işçilerine kesilen para cezaları, çalıştıkları evlerin kapatılması ve son olarak kartvizitlerin suç unsuru haline getirilmesi ile seks işçiliği dolaylı olarak yasaklanıyor. Bu koşular altında seks işçilerinin çalışması mümkün değil.

Seks işçilerinin yeni yasaklara değil, güvenli ve korunaklı çalışma alanlarına ihtiyaçları var. Pembe Hayat Derneğinin ifade ettiği gibi seks işçilerine bir yasa lazım ama bu değil!


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam