24/06/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Selanik Onur Yürüyüşü’nde yer alan Selanik Belediye Başkanı ile 2014 Avrupa Gençlik Başkenti seçilen şehrini ve tabii ki ayrımcılığı konuştuk.

Selanik Belediye Başkanı: Belediyeler LGBT’leri desteklemedikçe ayrımcılık ortadan kalmaz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bu yıl 3.sü düzenlenen Selanik Onur Yürüyüşü, 6 binden fazla kişinin katılımıyla Cumartesi günü gerçekleşti. Şehrin belediye başkanı Yiannis Boutaris de “hem sekste, hem de dinde çeşitliliği ve seçme özgürlüğünü destekliyoruz” diyerek yürüyüşteki yerini aldı.
 
Mayıs başında Selanik’te bir araya geldiğimiz Apostolis Karabairis, Cumartesi günü İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nda Selanik’in onur yürüyüşlerini anlatacak. Karabairis’in “mücadele etmemiz için bize ilham verdi” dediği 72 yaşındaki Boutaris ile 2014 Avrupa Gençlik Başkenti seçilen Selanik’i ve tabii ki ayrımcılığı konuştuk.
 
Sivil toplumun katılımı Selanik’i Avrupa Gençlik Başkenti yaptı
 
Göreve 3 yıl önce gelen Boutaris, Selanik’in Avrupa Gençlik Başkenti başvurusunun Avrupa Forumu tarafından en iyi uygulama seçildiğini anlatıyor: “Başvurumuz diğerlerinden farklıydı. Sivil toplum örgütleriyle, gençlik örgütleriyle buluşup ortak bir başvuru yaptık.”
 
Avrupa gençliğinin 2014 yılı başkentindeki etkinliklerin bir kısmı sivil toplum örgütlerinin düzenlediği, bir diğer kısmı ise belediyenin düzenlediği etkinliklerden oluşuyor. “Gençlerin iradelerini ortaya koymalarını istiyoruz,” diyen Boutaris, yapılan etkinliklerden en akılda kalanların 2014’ten sonra da Selanik’te yapılmaya devam edeceğini söylüyor.
 
Selanik Belediye Başkanı, şehirdeki homofobi ve transfobi karşıtları gruplarla sık sık bir araya gelen bir isim. Boutaris, kişilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine kimsenin karışmaya hakkı olmadığını vurguluyor.
 
“Polisin trans seks işçilerine uyguladığı şiddet utanç verici”
 
Selanik’te geçen yıl polisin trans seks işçilerine uyguladığı sistematik şiddeti soruyorum Boutaris’e. Trans seks işçilerinin tutuklanmasını, zorunlu HIV testine tabi tutulmasını, tutuklu transların avukatının da tutuklanmasını...
 
Boutaris, yaşanan şiddetin ardından trans seks işçileriyle buluştuklarını ve polisin ayrımcı tutumunun devlet için utanç verici olduğunu açıkladıklarını söylüyor. Polislere yönelik bir eğitim düzenlemeseler de ayrımcılığa karşı net bir tavır sergilediklerine dikkat çekiyor ve ekliyor: Belediyeler LGBT’leri desteklemedikçe ayrımcılık ortadan kalmayacak.
 
Milliyetçiliğin Selanik’te nasıl bir karşılığı olduğunu sorduğumda ise Atatürk Evi Müzesi’nin açılmasının ve Türk Hava Yolları’nın Selanik-İstanbul seferlerinin olumlu bir etkisi olduğunu belirtiyor ve hepimize şu mesajı veriyor: “Geçmişi asla unutmamalıyız ama nefreti ayakta tutmak için değil, acıların tekrar yaşanmaması için.”
 
Selanik Onur Yürüyüşü fotoğrafları, Cumartesi günü Apostolis Karabairis ile birlikte “Balkanların Onur Yürüyüşü Deneyimleri” panelinde yer alacak olan Adam Puskar’dan.
 
İlgili haber:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam