09/09/2022 | Yazar: Kaos GL

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in LGBTİ+’ları hedef alan Yesevi Alperenler Ocağı’nın mitingin spotunu televizyon ve radyoların bedava yayınlamasını istemesini Meclise taşıdı.

Sera Kadıgil: “AKP sistematik bir şekilde nefret ve ayrımcılık suçu işliyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in LGBTİ+’ları hedef alan Yesevi Alperenler Ocağı’nın mitingin spotunu televizyon ve radyoların bedava yayınlamasını istediğini duyurdu.

TIKLAYIN - Taşçı, Üst Kurul’un onayı alınmadan spotun  yayınlanmasının “yetki gaspı” olduğunu söyledi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, şu ifadeleri kullanarak nefret ve ayrımcılık saçan videonun RTÜK tarafından kamu sporu olarak değerlendirilmesini Meclis gündemine taşıdı:

“AKP sistematik bir şekilde nefret ve ayrımcılık suçu işliyor. Her fırsatta cinsel yönelimlerinden ötürü hedef haline getirilen LGBTİ+ yurttaşımıza yönelik her türlü saldırının azmettiricisi RTÜK Başkanı Şahin gibi devlet memuru olan tetikçilerdir”

Kadıgil’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1. Radyo ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’unun 8/1-e hükmünde “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez” hükmü yer almasına rağmen LGBTİ+ bireylere yönelik nefret ve ayrımcılık suçu içeren dezenformasyona dayalı bilgiler bulunan bu video ne şekilde kamu spotu olarak yayınlanmıştır? Bu video nasıl bir kamu yararı içermektedir?

2. LGBTİ+ bireylere nefret söylemi barındıran kaç video daha önce “kamu spotu” adı altındaki kategoride paylaşılmıştır? Bu ve buna benzer söylemler içeren, bir kişinin veya grubun din, dil, etnik kimlik, engellilik, yaş, cinsiyet, cinsel yönelimini hedef alan, önyargıya dayalı, olumsuz ve saldırgan ifadelerle hazırlanan kaç videoya daha kamu spotu olarak değerlendirilmiştir?

3. TCK Madde 122’de düzenlenen nefret ve ayrımcılık suçunu içeren bu videonun yayınlanmasında onayı bulunan ve TV- radyolarda yayınlanmasını isteyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında herhangi bir idari ve cezai soruşturma başlatılmış mıdır?

4. Haziran ayı boyunca yapılmak istenen onur yürüyüşlerini, söz konusu derneğin de içinde olduğu grupların “talimatıyla”, kamu güvenliği nedeniyle yasaklayan Valilikler, halkın bir kesimini aşağılayan ve hedef haline getiren Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin mitingine izin verecek midir?  Onur yürüyüşleri ve onlarca festival için sağlanamayan kamu güvenliği Alperenler mitinginde nasıl sağlanacaktır?


Etiketler: insan hakları, medya, siyaset
İstihdam