06/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Podcast serisinin bu bölümünde Ayşen Güven ve Ozan Ünlükoç kuir sanata kimlik siyasetinin dönüşümü ekseninde baktı.

Sessizlik Biçimleri podcast serisinin yeni bölümü: “Queer Sanat’a Şimdiden Bir Bakış; Çatlaklardan Sızarak Yeni Bir Yol Bulmak”  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Susma Platformu’nun hazırladığı Sessizlik Biçimleri podcastinin yeni bölümüne Ozan Ünlükoç konuk oldu. Ayşen Güven’in sunduğu podcast serisinin “Queer Sanat’a Şimdiden Bir Bakış; Çatlaklardan Sızarak Yeni Bir Yol Bulmak” başlıklı bu bölümünde Ozan Ünlükoç, kuir sanata kimlik siyasetinin dönüşümü ekseninde baktı.

Ünlükoç, 2000’lerin başının Avrupa Birliği uyum süreci ekseninde LGBTİ+ hareketinin tüzel kişilik olarak şekillendiği bir dönem olduğunu belirtti. Bu dönemde kimlik siyasetinin sıkça altının çizildiğini aktaran Ünlükoç, “2000’lerin başı yeni şekillenen bazı kavramların da sık tekrar edildiği zaman oldu. Özellikle kimlik siyasetinin sıkça altının çizildiği ve görünürlüğünün daha önemli olduğu bir zamandı. Çünkü hiç görünmez olduğumuz da bir zamandı” dedi.

Ünlükoç, söz konusu dönemin sanatsal üretimin, görünürlük yönünde kullanıldığı bir zaman olduğunu aktardı:

"Kaos GL dergisinin 2006’da siyah poşete girdiği bir zamanı hatırlıyorum. Taner Ceylan ile bir röportajın olduğu bir sayıydı. Aslında sansürün de sıkça görüldüğü ama bir taraftan da sanatsal üretimin de bu yönde, daha çok görünürlük yönünde de sıkça altının çizildiği bir zamandı”

Görünür olma meselesinin boyut değiştirdiğini belirten Ünlükoç, şunları söyledi:

"Kimlikler çok arttı. Artık LGBTİ+ yetmiyor, şemsiye kavramlar artık kaldırmıyor. Burada şu şunu sormak gerekiyor: Eşitlik istiyor muyuz yoksa aslında küçük gruplarda yaşadığımız ayrıcalık hissi bize iyi mi hissettiriyor?  Bu soruyu, bütün iktidardan bağımsız bir şekilde sağduyuyla kendimize sormalıyız.”

Ünlükoç, LGBTİ+ temsilinin sanatta “boya” olarak kullanılmasının “egzotik” bir durum yarattığını belirterek, “Galeriler bunun üzerine atlıyor. Çünkü orada egzotik bir meyve var. Ama bu noktada sanatçı derinleşemiyor. Görünür olmaktan öteye geçmeyen ve ötede bir soru sormayan bir durum ortaya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Podcasti dinlemek için tıklayın


Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam