18/02/2013 | Yazar: Ecem Morkoyun

Teoloji Sempozyumunda Sevan Nişanyan protesto edilirken Düşünbil’in editörü tarafından öğrenciler biber gazı ve bıçakla tehdit edildi.

Sevan Nişanyan ODTU’de Protesto Edildi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Teoloji Sempozyumunda Sevan Nişanyan protesto edilirken Düşünbil’in editörü tarafından öğrenciler biber gazı ve bıçakla tehdit edildi.  
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde üç gündür devam eden 1. Teoloji Sempozyumu’na konuşmacı olarak katılan Sevan Nişanyan, feministler ve LGBTler tarafından protesto edildi.
 
15-17 Şubat tarihleri arasında ODTÜ KKM’de gerçekleştirilen Teoloji Sempozyum’u etkinliğin bileşenlerinin homofobik olması nedeniyle protesto edilmişti. Cinsiyetçi tutumları yüzünden feministler tarafından eleştirilen Sevan Nişanyan da, etkinliğin son gününde feministleri  faşist ve ırkçı olarak nitelendirmesinden dolayı protesto edildi.

Etkinliğin sabah saatlerinde Sevan Nişanyan’ın cinsiyetçi tutumlarına karşı ses çıkarmak isteyen öğrenciler Sevan Nişanyan’ın feminizmi faşizm ve ırkçılık olarak tanımlamasından yola çıkan ironik bir eylem ortaya koydular.’’I love Sevan’’ pankartı ardında yürüyen öğrenciler kollarında nazi armaları ve çeşitli enstürmanları ile salona giriş yaptılar. Bir süre kürsüyü işgal eden öğrenciler ’’I Brain Sevan’’ adlı bildirilerini okudular.

Sevan Nişanyan’ın konuşması devam ederken salonun dışında da başka bir olay gerçekleşti. Daha önce homofobik tutumları eleştirilen Düşünbil’in editörü salonun girişinde öğrencilerin birini yüzüne biber gazı tutarak tehdit ettikten sonra gelen tepkiler üzerine diğer bir öğrenciye de bıçak çekti. Yaşanan arbedeyi duyup salondan çıkan katılımcıların ve diğer öğrencilerin tepkisiyle Düşünbil editörü Odtü’yü terk etti. Felsefe topluluğu bir açıklama yaparak Düşünbil ve Libido Dergilerinin yaşanan bu olaydan sonra etkinliğin bileşeni olmaktan çıkarıldığını ve etkinliğin felsefe topluluğu bünyesinde devam edeceğini açıkladı.

Cinsiyetçilik ve homofobiye karşı mücadele etmeye çalışan öğrenciler, arkadaşlarına uygulanan bu şiddetten sonra nefret söylemlerinin hiçbirine tahammül edemeyeceklerini belirterek Sevan Nişanyan’ın da bu alanda konuşmasının cinsiyetçiliğin meşru kılınmasına zemin hazırladığını belirttiler.

Son oturum’da tekrar konuşma yapacak olan Sevan Nişanyan cinsiyetçi küfürler sarf ederek konuşmasını protestolara rağmen sürdüreceğini söyledi. Oturum başladığında protestocu öğrenciler sahne işgalini sürdürerek Sevan Nişanyan’ın kürsüye çıkmasını engellediler. Çıkan hengamede ODTÜ Felsefe bölümünden Prof.Dr. Barış Parkan, akedemik alanda cinsiyetçiliğin meşrulaştırılmasına dair eleştirilerin değerli olduğunu katılımcılara hatırlattı. Ayrıca Sevan Nişanyan’ın cinsiyetçi küfürlerinin alkışlanmasını eleştirdi.
Bunların dışında Sevan Nişanyan’ın öğrencilere yönelik "bu zevzeklerin konuşmasına bu noktadan itibaren izin vermememiz gerekiyor ’’ gibi söylemleri salonda tepki uyandırdı. Öğrenciler Sevan Nişanyan’a karşı hiçbir fiziksel şiddet uygulamadıklarını veya hakaret etmediklerini söyleyerek tam aksine Sevan Nişanyan’ın küfürler ettiğini ve bir öğrencinin  enstürmanına el koyduğunu hatırlatarak asıl şiddetin karşı taraftan geldiğini ifade ettiler.

Etkinliğin süresinin dolmasından sonra salon daha fazla gerginlik yaşanmadan terk edildi.

Etiketler: yaşam
İstihdam