26/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Sabancı Üniversitesi’nde bir panelde konuşan Kaos GL editörü Yıldız Tar LGBTİ hareketinin ‘herkes için özgürlük’ düşünü hatırlatırken; HDP Şişli belediye meclis adayı Şevval Kılıç, ‘Meclise girer ve klasik politikacı olursam topuklarımdan vurun beni’ dedi.

Şevval Kılıç: Klasik Politikacı Olursam Topuklarımdan Vurun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sabancı Üniversitesi’nde bir panelde konuşan Kaos GL editörü Yıldız Tar LGBTİ hareketinin “herkes için özgürlük” düşünü hatırlatırken; HDP Şişli belediye meclis adayı Şevval Kılıç, “Meclise girer ve klasik politikacı olursam topuklarımdan vurun beni” dedi.
Sabancı Üniversitesi İnsan Hakları Platformu ve Cins Kulüp işbirliğinde, üniversitede “Solun LGBT ile İmtihanı” başlıklı bir panel düzenlendi.
 
Kaos GL editörü, “Yoldaş Ben İbneyim” kitabı yazarı Yıldız Tar ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli belediye meclis adayı, trans aktivist Şevval Kılıç’ın katıldığı etkinlikte, moderasyonu Nazlı Cabadağ üstlendi.
 
“Herkes için özgürlük düşünü korumalıyız”
İlk olarak söz alan Yıldız Tar, sol-sosyalist yapılar ile LGBT mücadelesi üzerine gerçekleştirdiği röportajları derlediği kitabı “Yoldaş Ben İbneyim”in çıkış sürecini aktardı. LGBT hareketinin Gezi direnişiyle birlikte ortaya çıkan bir hareket gibi değerlendirilmesini eleştiren Tar şöyle konuştu:
 
“20 belki de 30 yıllık LGBT hareketi Gezi’yle ortaya çıkmadı ama bazı ana akım, merkez politika yapan partiler deyim yerindeyse ilk kez LGBT’leri görmemeyi bıraktı. Bu süreçte iki önemli tehlike var. İlki LGBT hareketinin ‘herkes için özgürlük’ çizgisinden ve ilkelerinden uzaklaşarak ana akım bir siyasete hapsolması, özgürlük düşünün iğdiş edilmesi riski. İkincisi ise birçok yerel örgütün kurulmasıyla birlikte; hareketi merkezileştirme riski. LGBT hareketi Beyoğlu’ndaki bir ofisten yönetilemeyeceği gibi her yerelin ihtiyacı doğrultusunda farklılıkların eşit bir düzlemde ele alınması gerekiyor.”
 
“Aslolan sosyal ve toplumsal değişim”
Ardından söz alan Şevval Kılıç ise HDP’den aday olma sürecini aktardı. Siyasi olarak uzun yıllardır Kürt özgürlük hareketiyle dirsek teması içerisinde olduğunu ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmenin gerekliliğini vurgulayan Kılıç şöyle devam etti:
 
“Parlamenter siyasete inanmıyorum ancak görünürlük mücadelesinin öneminin farkındayım. ‘Her yerdeyiz’ sloganının altını doldurmak gerekiyor. Şimdiye kadar oy verdiğim siyasetin bundan böyle içerisindeyim. Ancak LGBTİ hareketi siyasi partilerden bağımsız bir özne. Bu bağımsızlığı korumak lazım. Meclise girme ve oy gibi bir derdim yok. Zaten eğer meclise girer ve bildiğimiz anlamda klasik bir politika yaparsam topuklarımdan vurun beni. Aslolan sosyal ve toplumsal değişimi örgütlemek.”
 
Panel sunumların ardından soru cevaplarla devam etti. 

Etiketler: yaşam
İstihdam