27/07/2015 | Yazar: Kaos GL

TEM otoyolunda kapalı kamyon kasasında taşınan ve sıcaktan fenalaşan sığırlar otoyol ortasında kesildi. Hayvan Hakları İzleme Komitesi suç duyurusunda bulundu.

Sıcaktan fenalaşan sığırlar otoyolda kesildi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TEM otoyolunda kapalı kamyon kasasında taşınan ve sıcaktan fenalaşan sığırlar otoyol ortasında kesildi. Hayvan Hakları İzleme Komitesi suç duyurusunda bulundu.

İstanbul'da TEM Ümraniye Kavacık otoyolu üzerinde,  kapalı kamyon kasasında taşınan sığırlar aşırı sıcaktan etkilenince TEM'de can pazarı yaşandı.

TEM otoyolu üzerinde dün (26 Temmuz) yaşanan olayda, 76 AP 998 plakalı kamyonun taşıdığı sığırlar aşırı sıcaktan fenalaştı. Fenalaşan sığırları araçtan işkence ederek indiren şahıslar, sığırların bir kısmını yol kenarında kesti.

Yoldan geçen bazı duyarlı vatandaşlar, sığırların içler acısı halini görünce duruma müdahale etti ve gerginlik yaşandı. İşkence görüntülerini kayda alan duyarlı vatandaşlar, video kaydını sosyal medyada paylaşınca hayvan hakları örgütleri harekete geçti. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), konuyla ilgili olarak, şahısların cezalandırılması için şikayette bulunduğunu açıkladı.

“Mezbahalarda da durum bundan farklı değil”

HAKİM Koordinatörü Veteriner Teknikeri Burak Özgüner konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Dün TEM otoyolu üzerinde tam bir can pazarı yaşanmış. Hayvanlara korkunç bir işkence uygulanmış. Birden çok mevzuat hükmü çiğnenmiş durumda. Bu işkenceye sebep olanların tespit edilerek cezalandırılmaları için hem İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne hem de İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne gereken başvuruları yaptık. Bu zulüm cezasız kalmamalı. Görüntüler kan dondurtan cinsten. Görüntülerde yer alan olaydaki gibi işkence ve benzeri fiiller, Türkiye'de yasal değil, ulusal mevzuat bu tarz uygulamalara kesinlikle müsaade etmiyor. Yetkili kurumları göreve çağırıyoruz. Ayrıca insanlar her gün yedikleri etlerin ne şekilde tabaklarına geldiğini bu videoyu izleyerek görebilir. Mezbahalarda da durum bundan farklı değil.”

HAKİM, olayla ilgili olarak, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ve Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle, hayvanlara işkence eden şahısların cezalandırılması için başvuruda bulundu.

Editör notu: Sığırlara işkence ve kesim fotoğraf ve görüntülerini yoğun şiddet içerdiğinden yayın ilkelerimiz gereği paylaşmıyoruz.


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam