01/11/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Şiddet haberlerinin gündeme yansıdığı bugünlerde, failin ve şiddetin meşrulaştırılmadığı haber dili için dikkat edilmesi gerekenlere göz atmaya ihtiyacınız olabilir.

Şiddet üzerine haber oluştururken Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şiddet haberlerinin gündeme yansıdığı bugünlerde, failin ve şiddetin meşrulaştırılmadığı haber dili için dikkat edilmesi gerekenlere göz atmaya ihtiyacınız olabilir.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin gazeteciler, medya çalışanları, topluluk örgütleyicileri, eğitimciler ve tecavüz kültürünün onay kültürüne nasıl dönüştürülebileceği üzerine düşünen, konuşan ve yazan herkes için değerli bir araç ve kaynak olacağını umarak yayınladığı “Doğru Kelimeleri Kullanmak” kılavuzunu duydunuz mu? Kılavuz, cinsel şiddet haberlerini odağına alıyor ancak cinsel ya da değil bir şiddet olayının, faili meşrulaştırmadan nasıl haberleştirileceğine dair öneriler sunuyor.

Hayatta kalanların çok çeşitli ve iç içe geçmiş olan baskı ve toplumsal konum deneyimlerine bağlı ve maruz bırakıldıkları şiddetten farklı şekilde etkilendiklerinin bilincinde olarak, cinsel şiddete dair kesişimsel bir yaklaşımla oluşturulan bu kılavuz, hayatta kalanlar tarafından oluşturulmuş. İnsanların cinsel şiddeti nasıl yaşantıladıkları, cinsel şiddetin ardından nasıl şifa buldukları ve cinsel şiddeti nasıl algıladıklarının; sınıf, cinsellik, vatandaşlık statüsü ve toplumsal cinsiyet ifadesi gibi bir yığın toplumsal konum tarafından şekillendiğinin altını çiziyor.

Şiddet haberlerinin gündeme yansıdığı bugünlerde, failin meşrulaştırılmadığı haber dili için dikkat edilmesi gerekenlere göz atmaya ihtiyacınız olabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler ve haber dili önerileri için Doğru Kelimeleri Kullanmak kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam