14/09/2021 | Yazar: Anjelik Kelavgil
Ankaralı LGBTİ+ aktivistleri, 11-12 Eylül tarihlerinden Mahmut Şefik Nil Salonu’nda, şiddetsiz eylem ve kampanya örgütlemeyi konuştu.
17 Mayıs Derneği, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteği ve Şiddetsizlik Merkezi’nin katkıları ile hayata geçirdiği Şiddetsizlik Projesi’nin “Şiddetsiz Eylem ve Kampanya Örgütleme” temalı üçüncü atölyesini, 11 - 12 Eylül günlerinde, Ankaralı LGBTİ+ aktivistlerin katılımıyla gerçekleşti.
İki gün süren atölyenin ilk günü tanışma ve grup anlaşması oluşturma ile başladı. “Şiddetsizliğe Giriş” başlığıyla devam eden atölye şiddet ve şiddetsizlik kavramlarına odaklanarak; katılımcıların bu kavramları algılayışları ve hayattaki karşılıkları üzerinden süren tartışmalarla devam etti.
Şiddetsizlik teriminin var olan tanımları üzerinden Galtung Üçgeninin ele alındığı atölyede; örgütlenme, strateji, güç ve gücün toplumdaki yerine bakıldı. İlk gün değerlendirme ve kapanışla sona erdi.
İkinci gün ise “Şiddetsiz Örgütlenme” tartışması ile başladı. Katılımcılar şiddetsiz örgütlenme başlığına odaklandıktan sonra şiddetsiz bir eylemin nasıl tasarlanacağı üzerine kafa yordular. Sonrasında şiddetsiz eylem örneklerinin ele alındığı atölye; değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Şiddetsizliği örgütsel pratiklerde nasıl hayata geçirebiliriz?
Atölyenin ardından “Şiddetsiz eylem ve şiddetsiz örgütlenme nedir?” sorusuna atölye antrenörleri şu şekilde cevap verdi:
“Günümüzde şiddetsiz eylem hak mücadelelerinde aktivistlerin başvurduğu bir yöntem olmaya devam ediyor. Yaratıcı biçimleri ve kazanımlarıyla içinde umut etmeyi barındırıyor. Şiddetsiz eylem hazırlığında planlı ve stratejik hareket etmek arzu ettiğimiz değişime ulaşmak için temel bir yere sahip. Bu sebeple atölyede öncelikle şiddetsizlik yaklaşımını zeminini oluşturuyoruz. Bir eylem planlamasında hem kendimizin hem de karşıtımızın gücünü analiz ederek taktik belirlemenin önemini konuşuyor ve deneyimliyoruz. Örgütlenme biçimlerini şiddetsiz hale getirmenin ve bu süreç için çabalamanın önemini hatırlıyoruz. Şiddetsiz eylemin temel adımlarını tartışıyor, dünyadan ve Türkiye’den güçlü örneklerle inceliyoruz.”
“Sosyal bilimlerde şiddet, üzerine en çok çalışılan konulardan bir tanesi. Bununla birlikte şiddetsizlik literatürü de günden güne genişliyor. Peki nedir şiddetsizlik, şiddetin olmayışı mıdır ya da daha fazlası mı? Şiddetsizlik günlük hayatta karşımıza nasıl çıkar, biz nasıl pratik edebiliriz? Şiddetin bu kadar gündelik olduğunu düşündüğümüzde şiddetsizliği örgütsel pratiklerde nasıl hayata geçirebiliriz?
Şiddetsiz örgütlenme atölyemizde önce şiddetsizliğin anlamı ve kapsamını tartışacağız. Daha sonra örgütün ne olduğu ve bir örgüte hangi boyutlarıyla bakmak gerektiğini konuşacağız. Sonra şiddetsizliği; örgütlenme biçimlerimizde nasıl hayata geçirebileceğimiz, şiddetsiz örgütün nasıl mümkün olabileceği üzerine konuşacağız. Böylece şiddetsizlik, örgüt ve şiddetsiz örgüt kavramları etrafında tartışarak şiddetsizliğe örgütlenme üzerinden bir adım atacağız.”
Etiketler: yaşam