23/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Valentina Verbal, Şili kongresinde merkez-sağ partiyi temsil etmek istiyor.

Şili’nin İlk Trans Kongre Adayı: Valentina Verbal Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Valentina Verbal, Kasım ayında yapılacak seçimde kazanırsa Güney Amerika’nın ilk trans kongre üyesi olacak.
Geçen hafta adaylığını açıklayan Verbal, Santiago Times gazetesinin kendisiyle yaptığı röportajda Şili’deki transları etkileyen yasaları değiştirmek için lobicilik yapma niyetinde olduğunu söyledi.
 
“Transların cinsel kimliklerini, devlet tarafından cinsiyet geçiş operasyonu dayatılmadan tanıyan bir yasa yapmamız lazım,” dedi.
Hâlihazırda LGBT hakları örgütü Fundación Iguales’te trans komisyonu koordinatörü olan Verbal’ın merkez-sağ bir parti olan Ulusal Yenilenme’yi (RN) temsil etmek istemesi merak uyandırdı.
 
Siyasî eğilimiyle ilişkin bloğunda “merkez-sağın görüşleri temel insan özgürlüğü ilkesine dayanır,” yazan Verbal gençliğinden beri RN üyesi.
 
“Yalnızca siyasî ve ekonomik özgürlükleri savunmanın yanı sıra kültürel özgürlükleri savunmak makul gözüküyor; bunun içerisinde cinsel yönelimi üzerinde söz söyleyebilme ve cinsiyet kimliğini özgürce ifade edebilme hakkı da bulunuyor.”
 
Verbal’ın partiden resmî destek alması gerekse de, RN senatörleri Lily Pérez ve Francisco Chahuán, Verbal’ın adaylığına sözlü destekte bulundular.
 
Şili’nin ilk trans kongre adayı, son bir yılda elde edilen kazanımların son halkasını oluşturuyor.
 

Haziran ayında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin koruma sağlayan nefret suçları mevzuatını Şili başkanı tarafından onaylanırken Kasım ayında Santiago’da belediye meclisi üyeliğine ilk kez açık bir eşcinsel seçildi. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret