05/03/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Türkiye-Yunanistan sınırında sıkışan mülteci LGBTİ+ yaşadıklarını KaosGL.org'a anlattı: Türkiye'de yaşarken hep zorluk yaşadık. Bizi bu sefer de zorla sınıra getirdiler. Biz artık burada yaşamak istemiyoruz.

Sınırdaki mülteci LGBTİ+: Bizi zorla sınıra getirdiler, geri dönmemize de izin vermiyorlar, gitmek istiyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'nin, mültecilerin Avrupa’ya geçişine engel olmayacağı ve Yunanistan'la sınır kapılarını açtığı yönündeki haberlerin ardından Türkiye'nin dört bir yanından mülteciler Edirne’ye gitmeye başladı.

Mülteciler 28 Şubat’tan beri zor koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor. Sınırın Yunanistan tarafı kapalı ve Yunanistan polisi sınır kapıları arasındaki ara bölgede bekleyenlere ara ara gaz bombasıyla saldırıyor. Öte yandan Türkiye polisinin ise geri dönmek isteyen mültecilere izin vermediği belirtiliyor.

sinirdaki-lgbti-multeci-polis-geri-donmemize-izin-vermiyor-1

Yunanistan sınırı açmıyor, Türkiye dönmeye izin vermiyor

Sınırda bekleyen mülteciler arasında mülteci LGBTİ+’lar da yer alıyor. Güvenlik sebebiyle ismine yer veremediğimiz sınırdaki mülteci bir LGBTİ+ kişi yaşadıklarını KaosGL.org'a şöyle anlattı:

“Bizi jandarma olduğunu söyleyen birisi aldı. Jandarma kıyafeti yoktu üzerinde. Bizi bir arabaya koydular, alıp buraya getirdiler zorla. Bize 'yol açık, gidin' dediler. Biz sınır arkasındayız. Yunanistan sınır arkasındayız. Kimse ne olacağını bilmiyor. LGBTİ+ arkadaşlar, aileleri buradayız. Lütfen dünyaya anlatın, Türk arkadaşlara anlatın. Haber yazın. Biz de buradayız. Bize yardım edin. Biz de burdayız.

"İnşallah bu sınır açılacak ve biz de gideceğiz. Herkes özgürlük yaşayacak. Lütfen, lütfen, lütfen ne olursa, bize yardım edin. Çok zor burda yaşıyoruz. Beş gündür buradayız ve ne kadar kalacağımız belli değil. Polis izin vermiyor dönmemize. Eğer dönersek bizi İran’a deport edeceklermiş. Hiç yolumuz yok yani. Hiç yolumuz. Ben artık Türkiye'de yaşamak istemiyorum. Hakkınızı helal edin. Ne olacak bilmiyoruz, helal edin. Beş yıldır Türkiye'de yaşarken hep zorluk yaşadık. Bizi bu sefer de zorla sınıra getirdiler. Biz artık burada yaşamak istemiyoruz. Burada çok kişi var bizim gibi.

"Burada yemek bulmak da çok zor. Bir yemek bulunca biz 7 kişiyiz beraber bir yemek yiyoruz. Toprak üstünde yatıyoruz. Yağmur var. Burada yemek dağıtılıyor ama ailelere veriliyor öncelikli ve bize çoğu zaman yemek bile kalmıyor. Dün su bile içemedik. Burada ailelere öncelik veriliyor ama biz 'aile' görülmediğimiz için yemek alamıyoruz. Ped büyük sorun. Hijyen hiç yok."

sinirdaki-multeci-lgbti-bizi-zorla-sinira-getirdiler-geri-donmemize-de-izin-vermiyorlar-gitmek-istiyoruz-1

Türkiye’deki İranlı mülteci LGBTİ+'lar

İranlı LGBTİ+ mülteciler İran’daki idam cezası, işkence ve tutuklanma ihtimallerinden kaçarak Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de uluslararası koruma altındaki mülteci LGBTİ+’lar üçüncü bir ülkeye yerleştirilene kadar çeşitli uydu kentlerde kalmak durumunda.

Kaos GL Derneği’nin 2016 yılında İstanbul’da öldürülen Suriyeli eşcinsel mülteci Muhammed Wisam Sankari anısına yayınladığı “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” raporuna göre maruz kaldıkları ayrımcılık ve zulüm nedeniyle ülkelerinden ayrılan mülteci LGBTİ+’lar, Türkiye’de cinsel yönelim, cinsiyet kimliklerinin yanı sıra yabancı düşmanlığına da maruz kalıyor.

“Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar: Sınırdaki mülteci LGBTİ+ların çekimleri


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam