19/08/2015 | Yazar: Janset Kalan

Belgrad’da bulunan trans* öz örgütlenmesi EGAL 20 Eylül 2015’te Pionirski Park’ta Trans* Onur’una dikkat çekmek için eylem yapacaklarını duyurdu.

Sırbistan ilk trans* onur eylemine hazırlanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Belgrad’da bulunan trans* öz örgütlenmesi EGAL 20 Eylül 2015’te Pionirski Park’ta Trans* Onur’una dikkat çekmek için eylem yapacaklarını duyurdu.

20 Eylül’de düzenlenecek Belgrad Onur Yürüyüşü’nün trans* politikalarını içermeyişini protesto etmek ve devletin görmezden geldiği trans*ların sesini duyurmak için EGAL ve Gey ve Lezbiyen Danışma Merkezi örgütleri eylem çağrısına çıktılar.

Belgrad Onur Yürüyüşü ile aynı gün gerçekleşecek olan Trans* Onur Eylemi ile ilgili EGAL örgütünden Vesna Zoric ile PembeHayat.Org için konuştuk.

Sırbistan’da LGBTİ örgütlü mücadelesinin 25. yılına girmek üzere olduğunu ve ülkede translara yönelik politikaların 25 yıllık örgütlü mücadele içerisinde değişmediğini söyleyen Vesna, bu eylemin Batı Balkanlar’da gerçekleşecek ilk Trans* Onur eylemi olduğunu belirtti.

“Yaftalama, şiddet ve yaygın ayrımcılık tüm LGBTİ’lerin her gün karşılaştığı ve mücadele alanlarını belirledikleri sorunlar. Bu sorunlarla mücadele edebilmek ve sorunları çözmek için LGBTİ toplumunun ayrışmaması, bir arada olması önemli. Ancak Belgrad Onur Yürüyüşü’nün trans* hakları savunuculuğu konusundaki yetersizliği ve transları görmezden gelen politikaları nedeniyle biz translar olarak kendi inisiyatifimizi ortaya koymak zorunda hissediyoruz.”

Trans Onur Buluşması ile translar hareketten ayrılmak istemiyorlar

“Belgrad Trans Onur Buluşması ile transların hareketten ayrışmak gibi bir talepleri yok. Ancak Belgrad Onur Yürüyüşü’nün giderek Sırbistan LGBTİ toplumundan uzaklaşmasına bir cevap olarak bu eylemi örgütlüyoruz.”

Belgrad’da faaliyetlerini yürüten trans öz örgütlenmesi EGAL olarak çağrısını yaptıkları eyleme desteğin giderek arttığını; hem trans* toplumunun hem de diğer insan hakları savunuculuğu yapan grupların her geçen gün desteklerini yayınladıklarını ifade ediyorlar.

“Trans Onur Buluşması olarak çağrısını yaptığımız eylem bir yürüyüş olmayacak. Ancak farklı etkinliklerle bu eylemimizi ve trans görünürlüğünü artırmayı hedefliyoruz. Halihazırda planladığımız bir kültür- sanat, sağlık ve siyaset festivali olarak Trans*Frontall, sürdürülebilir ve devamlı alan danışmanlığı ve destek programları ile transların toplumun bir parçası olduğu ve yasaların geliştirilmesi gerektiği mesajımızı daha güçlü bir şekilde duyurmak istiyoruz.”

EGAL’den Vesna, gerçekleşecek olan bu eylemle transların toplum ve medyadaki görünürlüğünün artacağına, siyasi katılım ve karar mekanizmalarında yer almalarının önünü açacağını ve böylece Sırbistan’da yaşayan transların yaşam kalitelerini olumlu yönde geliştirmesini sağlayacağına inandıklarını belirtiyor.

Trans Onur Buluşması ile devlet kurumları ve yasa yapıcılardan taleplerini ise şu şekilde sıralıyor, Vesna:

“LGBT mücadelesi 25 yıldır devam etse de ülkede translar için 25 yılda değişmeyen statükoya dikkat çekmek istiyoruz. Bu eylemi örgütleyerek şu taleplerimizi duyurmak amacındayız;

·      Cinsiyet kimliği tanınma yasası

·      Mevcut kayıt belgelerinin hızlıca değişmesi için yasa ve bunun düzgün şekilde uygulanması

·      Trans*lara yönelik sağlık hizmetlerinin daha etkin şekilde öngörülmesi

·      Trans*lara yönelik hizmet verirken kolluk kuvvetleri, sosyal hizmet görevlileri, istihdamdan sorumlu Ulusal İş ve İşçi Bulma Hizmeti ve diğer kamu kurumlarının eğitilmesi ve gerekli hassasiyetin sağlanması”

Transların güçlü desteğinin arkalarında olduğunu belirten Vesna, EGAL olarak trans*ların hak mücadelesindeki taleplerini duyurmada sözcü olmaya devam edeceklerini belirtti. (Pembe Hayat)


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam