29/09/2010 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü Sırp yetkililerinin, ilki yaklaşık 10 yıl önce yapılan, 2010 Belgrat Onur yürüyüşünün sakince yürütülmesini sağl

Sırp Hükümeti LGBT'ler İçin Önlem Almalıdır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü Sırp yetkililerinin, ilki yaklaşık 10 yıl önce yapılan, 2010 Belgrat Onur yürüyüşünün sakince yürütülmesini sağlamaları gerektiğini belirtti.
Sırp lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) örgütleri, aileleri, arkadaşları ve Uluslararası Af Örgütü’nün de içinde bulunduğu diğer kurumlardan destekçileri ile birlikte 10 Ekim günü Belgrat’ın merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirecekler.
 
UAÖ, sağcı grupların kamusal alanda yürüyüşü hedef alacak şekilde, tehditkar söylemler geliştirebilecek olmasından endişe etmekte. Örgüt, şimdiden bireysel gey hakları aktivistlerinin gözünü korkutmak amacıyla yapılan bir takım girişimlerden haberdar oldu.
 
Sırbistan’daki yetkililer, uluslararası ve ulusal hukuka göre LGBT topluluğu ve destekçilerinin ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü garanti altına almakla yükümlüdürler. 
 
LGBT bireylerin haklarını yok etmeyi amaçlayan, Onur Yürüyüşü örgütleyicileri ve katılımcılarına yönelik şiddet, düşmanca tavır ve ayrımcılık hedefiyle yapılan kışkırtmalara yol açan tehditler Sırp yetkililer tarafından bir an önce ve etkili bir şekilde araştırılmalıdır.
 
Yetkililer Onur Yürüyüşü  örgütleyicileri ve katılımcılarının güvenliğini ve korumasını sağlamakla yükümlüdür. Polis, karşı gösterilerden gelebilecek olan olası güvenlik tehditleri tespit etmekle görevlidir. Katılımcıları korumak amacıyla belirlenmiş alanda ve çevresinde yeterli sayıda polisin görev almasını da kapsayan etkili güvenlik önlemleri uygulanmalıdır. 
2001’de beri Sırbistan’daki LGBT topluluğu sağ-kanattan ve dinsel örgütlenmelerden gelen ciddi tehditlerden ötürü Onur Günü’nü kutlamak için bir yürüyüş düzenleyemiyor.
 
2001’de polis, Belgrat’daki ilk LGBT Onur Yürüyüşü’nün katılımcılarını, onlara saldıran ve onları tehdit eden karşı-gösterilerin üyelerinin saldırılarına karşı korumakta başarısız olmuştur.  
 
Geçen yıl, Eylül 2009’da planlanan Belgrad Onur Yürüyüşü, yetkili makamların şehir merkezindeki yürüyüş yolunda katılımcılara güvenlik sağlamayı sağ-kanattaki gruplardan gelen tehditler dolayısıyla son anda reddetmesi üzerine gerçekleşemedi.
 
Ulusal hukukun gerekliliklerine rağmen, yetkililer 2009 Onur Yürüşü organizatörleri ve destekçilerine karşı tehditleri ortaya çıkarmak için adalet sağlama sorumluluklarında başarısız oldular.  
 
Sırbistan Ayrımcılık Karşıtı Hukuku açıkça LGBT bireylerin toplanma, ifade ve dernek kurma özgürlüğü haklarını garanti altına alır. Onur Yürüşü organizatörleri ve katılımcılarına karşı ayrımcılığı, düşmanlığı veya şiddeti tahrik etmek anlamına gelen ve başkalarının toplanma ve ifade özgürlüğü haklarına zarar vermeyi amaçlayan tehditler, uluslararası insan hakları hukukunun ve aynı zamanda Irk temelli ve Diğer Ayrımcılıklara ilişkin Sırbistan Ceza Yasası’nın 387.Maddesi gibi Sırbistan hukukunun ihlali olarak da ortaya çıkar.
 
Yetkili makamlar tarafsız ve öncelikli bir konu olarak, tarihi yaklaşan Belgrad Onur Yürüyüşü’ne yönelik yaklaşımlar gibi son günlerde yaşananları da kapsayacak şekilde LGBT aktivistlerine karşı tüm tehditleri araştırmalıdır. Ayrımcı şiddetin bir ceza suçu olduğu ve hoş görülemeyeceği açıklanmalı.  
 
Siyasi liderler herkesin önünde ve açıkça lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel kişilerin gösteri yapma haklarının olduğu ve bu hakları ihlal etmeye çalışan herkesin adalet önüne çıkarılacağını açıklamalı.
 
10 Ekim’de LGBT aktivistleri sokağa çıkarak “çeşitliliklere saygı ve hoşgörü, herkes için hukuk önünde eşitlik, cinsel yönelim ve cinsel kimlik temelli ayrımcılığa hayır” mesajlarını verecektir. Aktivistler bunu  tehdit ve sözlü ya da fiziksel şiddet tehlikesinden korkmadan gerçekleştirebilmeliler.
 
2010 Belgrad Onur Yürüyüşü Gay Straight Alliance (Gey Heteroseksüel Birliği) ile şiddetsizlik ve eşitlik kültürünün tanıtım merkezi olan Queeria tarafından Novi Sad’lı Gey Erkeklerin Desteklenmesi Grubu ve diğer LGBT aktivistlerinin destek ve yardımı ile düzenleniyor.
 
Onur yürüyüşünün 10:00’da Manjez Park’ında başlaması  planlanıyor.
 
İMZALAYAN ÖRGÜTLER
Hevjin LGBTT Diyarbakır Oluşumu
Kaos GL Derneği
Pembe Hayat LGBTT Derneği
Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam