29/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Şişli Çarkı’nın ikinci durağı Kent Kültür Merkezi.

Şişli Çarkı ikinci durak: Kent Kültür Merkezi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir kent hafızası koruma projesi olan Şişli Çarkı*, çokkültürlü yapısıyla, ötekileştirilen kimliklerin bir arada yaşadığı Şişli’yi merkezine alıyor. Ataerki tarafından dışlanan LGBTİ+’ların da yoğun olarak yaşamakta olduğu ve bir getto haline gelen Şişli, burada yaşanan sayısız deneyim ve bu deneyimler sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda bu yönde dönüşüyor. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Şişli’yi Şişli yapan özelliklere dikkat çekmeye çalışan ekip LGBTİ+’ların semtin çeşitli yerlerindeki deneyimlerini kaydetmeyi ve alternatif bir anlatımla aktarmayı hedefliyor.

Çarkın ilk durağı Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’ydi. İkinci durak ise Şişli Kent Kültür Merkezi. Kent Kültür Merkezi’ni önemli kılan şey İstanbul Onur Haftası’nın en büyük etkinliklerinden olan Hormonlu Domates Ödül Töreni’ne defalarca ev sahipliği yapmış olması.

2005 yılında bir televizyon yorumcusunun “Hormonlu domates yerseniz eşcinsel olursunuz” demesinin ardından İstanbul Onur Haftası Komitesi düzenledikleri ödül törenlerinde fobik kişi ve kurumlara Hormonlu Domates Ödülü vermeye başladı. 2014, 2015, 2016 ve 2019’tda Hormonlu Domates Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapan mekanda LGBTİ+lara yönelik fobi defalarca yuhlandı, queer performans sanatçılarına alan açıldı, drag performansçılar sahne aldı.

Şişli Çarkı’nın ikinci durağının; Hollandaca, İngilizce ve Türkçe videolarını üzerine tıklayarak izleyebilirsiniz.


Etiketler: kent hakkı
İstihdam