14/12/2021 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul Şişli’de komşuları B.K. ve arkadaşına homofobik tehditlerle saldırdı. B.K.’yı yaşadığı evde tehdit ederken, en az beş erkek arkadaşını apartmana sıkıştırarak darp etti.

Şişli’de komşulardan organize homofobik saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik nefret ve şiddetin bu seferki adresi İstanbul Şişli’ydi. Kurtuluş’ta yaşayan B.K., 11 Aralık Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece arkadaşını evinden uğurladıktan sonra sokaktan gelen bir gürültüyle cama çıktı ve kalabalık bir erkek grubunun arkadaşına saldırdığını gördü.

Yaşadıklarını KaosGL.org’a anlatan B.K., organize bir nefret saldırısı ile karşılaştıklarını söyledi. B.K.’nın aktarımlarına göre yaşananlar şöyleydi:

“Gece saat 1.00 sularında arkadaşımı uğurladım. Bir süre sonra sokaktan sesler geldiğini duydum. Cama çıktığımda kalabalık bir grubun arkadaşıma saldırdığını gördüm. Arkadaşım kaçabildi. Ben de o korkuyla donakalmışken alt kat komşum bana bağırmaya başladı. Sıra sana da gelecek diyerek homofobik ve cinsiyetçi küfürler etti. Bana açıkça ‘Amına kodumun ibnesi, ananı sikeceğiz’ diye bağırmaya başladı. Camı perdeyi kapattım, ışıkları kapattım. Kapıya gittim, delikten baktım, koşma sesleri geliyor. Kapıyı kilitledim, kendimi arka odaya kapattım, o sırada hâlâ dış kapımdan sesler geliyordu.”

Apartmana kapatıp saldırdılar!

“Her şey olağanken ne oldu” diye kendi kendine sorduğunu hatırlatan B.K., mahalledeki bir esnafı aradığını, esnafın kendisine “gürültü yapıldı diye senin arkadaşı dövdüler” dediğini söyledi ve ekledi:

“Gürültü varsa beni ararsın, kapıya gelirsin, aşağıdan vurursun, polisi ararsın… Bin bir türlü yöntemi var bunun. Hemen arkadaşlarımı aradım, onlar geldi. Olayı anlattım hemen polisi aradılar. Polisin geldiğini görünce alt kat komşular tüm ışıkları kapatmışlar. Şikayetçi olduk.”

Öte yandan, B.K.’nın saldırıya uğrayan arkadaşı ise evden çıkarken alt katta üç erkeğin yolunu kestiğini, kendisine yumruk attıklarını, apartmandan çıkmaya çalışırken apartmanı dışarıdan başkalarının tuttuğunu belirtti.

Türkiye’de LGBTİ+’lara nefret suçları: Sistematik ve linç niteliğinde!

Kaos GL’nin 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na göre de nefret suçları kamusal alanlarda, görgü tanıklarının gözü önünde işleniyor. Polis ise pek çok vakaya kayıtsız ya da küçümseyici yaklaşıyor. Homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarının üçte ikisinde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyor. 2019’da bildirilen 150 vakadan 41’inde yani dörtte birinden fazla oranda olayda failler üç kişiden fazlalar. Araştırmanın bir diğer göze çarpan bulgusu suçların işlendiği mekânlar. Vakaların büyük çoğunluğu kamusal mekânlarda, görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşiyor. Rapora göre vakaların yarısında görgü tanıkları herhangi bir tepki vermezken dörtte birinde saldırganlardan yana tavır gösteriyorlar.

Rapora ulaşmak için tıklayın.        


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam