23/10/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi tanıtım gecesinde konuşan Belediye Başkanı Hayri İnönü, birimin ilk çalışma alanının toplumsal cinsiyet olacağını ve Sema Yakar’ın gönüllü danışmanlık yapacağını söyledi.

Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi tanıtım gecesinde konuşan Belediye Başkanı Hayri İnönü, birimin ilk çalışma alanının toplumsal cinsiyet olacağını ve Sema Yakar’ın gönüllü danışmanlık yapacağını söyledi.

Şişli Belediyesi’nde yeni kurulan Toplumsal Eşitlik Birimi’nin tanıtımı belediye binasında yapıldı. Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün ev sahipliğinde yapılan tanıtıma LGBTİ ve insan hakları örgütlerinden temsilcilerin yanı sıra ABD, İsrail, Brezilya ve Kanada başkonsolosları da katıldı.

Geçtiğimiz günlerde trafik kazasında kaybettiğimiz Şişli Belediye Başkan Danışmanı ve LGBTİ aktivisti Boysan Yakar’ın çabalarıyla kurulan Birim’in tanıtım gecesini oyuncu Seyhan Arman sundu.

“Burası bizler için mücadeleyle kazanılan bir alan”

Sözlerine Yakar’ı anarak başlayan Arman, “Boysan eşitsizlikler ve ayrımcılıkla zorlandığımız bir dünyada bir arada durarak başarabileceğimiz inandırdı bizleri. Yardımsever ve eşitlikçi tavırlarıyla yüreklerimizde taht kurdu. Burası bazıları için bir iş olsa da bizler için mücadeleyle kazanılan bir alan” dedi.

Arman’ın açılış konuşmasının ardından Birim’in “Toplumsal eşitlik nedir” sorusu üzerinden hazırladığı sokak röportajının videosu gösterildi.

Gecenin devamında sahneye belediyenin sosyal medya sorumlusu Dilek Güven çıktı. Boysan Yakar’ın yakın çalışma arkadaşı Güven konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı. Boysan’ın yerel seçim sürecinde tanıştıklarına kendisine “Yanımda olacak mısın” diye sorduğunu hatırlatan Güven sözlerine şöyle devam etti:

“O zaman ne demek istediğini anlamamıştım ama şimdi anlıyorum. Eşitlik Birimi Boysan’ın en büyük hayallerinden biriydi. Bana çok önceden, ‘Belediyede eşitlik birimi kuracağız’ demişti. Şimdi Başkanımız Hayri İnönü’nün de ön açmasıyla bu birim hayata geçti.”

Hayri İnönü: Boysan hepimize ilham verdi

Güven’in ardından konuşan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de sözlerine Boysan’ı anarak başladı. “Boysan her insanın mutlaka tanıması gereken birisiydi. Yüksek enerjisiyle hepimize ilham verdi. Yokluğunu her daim hissediyoruz” diyen İnönü, Yakar’ın ailesine, LGBTİ toplumuna ve tüm insan hakları savunucularına bir kez daha başsağlığı diledi.

İnönü Toplumsal Eşitlik Birimi’nin nasıl çalışacağını şöyle açıkladı:

“Toplumsal Eşitlik Birimi; ekonomik, sosyal ve kültürel ayrımcılığa maruz kalan kadınlar, LGBTİ’ler, engelliler, azınlıklar, mülteciler, çocuklar ve yaşlılar gibi toplumsal kesimlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için belediyenin politikalarını geliştirecek.

“Katılımcı belediyecilik anlayışıyla hizmetlerimizde olduğu gibi karar alma mekanizmalarına katılımda da birim çalışmalarını sürdürecek. Nihai hedefimiz toplumsal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak.”

Birim’e Sema Yakar danışmanlık yapacak

Birim’in ilk çalışma alanının toplumsal cinsiyet olduğunu da sözlerine ekleyen İnönü, ilerleyen süreçte çalışma alanlarının genişleyerek bütün kesimleri kapsayacağını belirtti. Birim’in çalışmalarına Boysan’ın annesi ve LİSTAG aktivisti Sema Yakar başkanlığında gönüllü bir ekibin danışmanlık yapacağını duyurdu.

Sema Yakar: Boysan benim yoldaşım

Boysan’ın yarım kalan işlerini tamamlamak için ABD’de olan Sema Yakar geceye video mesaj ile katıldı. Yakar, insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha gördüğümüz bir süreçten geçtiğimizi belirterek Boysan için, “O benim yoldaşım ve ezberbozanım. Senin mücadelen hepimizin mücadelesi olacak” dedi.

Boysan’ın babası Hakan Yakar ise konuşmasına, “Boysan öteki olduğu için mücadelesine çok küçük yaşlarda başladı. LGBTİ aktivisti, insan hakları ve doğa savunucusu, cesur yürek, devrimci ve en önemlisi ailemizin gururu ve onuruydu” ifadeleriyle başladı. Kaza yerinde Boysan’ın okuduğu son kitap olan “İnsan Ötesi”nin bulunduğunu söyleyen Hakan Yakar, “Kitabın köşesine ‘Türkiye’de ölmenin ucuzluğu’ notu düşmüş. Hakikaten öyle. Trafik magandaları üç canımızı; Boysan, Zeliş ve Mert’i bizlerden aldı. Ruhları şad olsun” şeklinde konuştu.

“Eşitlik olmadan barış olmaz!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Adayı Melda Onur da Boysan’ın eksikliğinin hissedildiğini söyledi. “Birbirimize sıkıca sarılarak mücadeleye devam etmemiz gerekiyor” diyen Onur, Şişli’de kurulan birimin diğer belediyelere örnek olması gerektiğini vurguladı:

“Eşitlik olmadan barış, barış olmadan özgürlük olmaz. Umarım bu çalışma öncelikle bizim belediyelerimiz olmak üzere bütün yerel yönetimlere örnek olur, ilham verir.”

Son konuşmacı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan (UNFPA) Meltem Ağduk, 2005 yılında başladıkları “Kadın Dostu Kentler” projesini hatırlatarak, “Bugün burada Şişli Belediyesi’nin başlattığı çalışma bizim projemizden çok daha ileri bir noktada duruyor. Kentler eril bir zihniyetle kuruluyor ve bu eril zihniyet birçok grubu öteki olarak damgalıyor. Bunu aşmanın yolu ise Şişli Belediyesi’nin çalışmaları gibi projeleri çoğaltmaktan geçiyor” dedi.

Konuşmaların ardından gece kokteyl ile sonlandı.

İlgili haber:

Boysan’ın hayali gerçek oldu: Şişli’de Eşitlik Birimi!


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret