04/12/2019 | Yazar: Yıldız Tar

HIV, LGBTİ+, kadın ve gençlik alanında çalışan sivil toplum örgütleri Sağlık Bakanlığı’nın “2019-2024 Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı”nı tartıştı.

Sivil toplum örgütleri “HIV/AIDS Kontrol Programı”nı tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sivil toplum örgütleri, Sağlık Bakanlığı’nın “2019-2024 Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı”nı tartışmak üzere bir araya geldi.

Kaos GL, Kırmızı Şemsiye, Pembe Hayat, Pozitif-İz, Pozitif Yaşam, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ve Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği; bugün (4 Aralık) Ankara Çankaya Belediyesi Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi’nde yaptıkları çalıştayda Sağlık Bakanlığı programını tartıştı.

sivil-toplum-orgutleri-hiv-aids-kontrol-programi-ni-tartisti-1

Gruplar halinde yapılan oturumlarda programda yer alan şu üç hedef üzerine tartışıldı:

“HIV/AIDS Yeni Vaka Sayısı ve Hastalığa Bağlı Ölümleri Azaltmak”

“HIV/AIDS’e Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Kapasitesini Geliştirmek”

“HIV İle Yaşayan Bireylere Yönelik Ayrımcılığı ve Mahremiyet İhlallerini Önlemek”

sivil-toplum-orgutleri-hiv-aids-kontrol-programi-ni-tartisti-2

Örgütler bakanlık hedefleri ile faaliyet planını karşılaştırdı, plandaki eksikleri tespit etti ve bu konudaki önerilerini not etti. Çalıştayda öne çıkan konulardan bazıları şöyleydi:

*HIV’le yaşayan kişilerin temel insan haklarını, mahremiyet haklarını korumak ve ayrımcılığa karşı etkin mücadele etmek için Sağlık Bakanlığı’nın kontrol programına sivil toplumun katılımı önem taşıyor.

*Bakanlığın daha önce yayınladığı program hedeflerine ulaşıp ulaşmadığına ilişkin kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi gerekiyor

*Kontrol programının PREP gibi yöntemleri de içermesi, kontrol programı kapsamında faaliyet yürütürken güncel veriler kullanılmalı.

*Sağlık Bakanlığı, meslek içi eğitimler de dahil olmak üzere farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yürütmeli. Bu çalışmalar önlemenin yanı sıra HIV’le yaşayan kişilerin haklarını ve ayrımcılık yasağını da içermeli.

*Sağlık Bakanlığı kondom ve PREP gibi araç ve yöntemlerin erişilebilir olması konusunda adımlar atmalı. Bunun yanı sıra HIV’le yaşayan kişilerin ilaçlara erişiminde de kolaylaştırıcı rol üstlenmeli.

Örgütler, önümüzdeki günlerde detaylı değerlendirmelerini içeren bir rapor da yayınlayacak.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
nefret