13/06/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Lubunyalar, 17 Mayıs Derneği’nin Onur Ayı’nı selamladığı Esenlik Buluşmaları’nda bir araya geldi. Etkinlik serisi “Nasılız?” forumu ile son buldu: “Hayatın içinde bir yerlerde değil tam ortasındayız ve tamız.”

“Sokaklar bizlerle dolu, tahmin ettiğimizden fazlasıyız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği, Onur Ayını “Esenlik Buluşmaları” ile selamladı. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikler 10 - 12 Haziran tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti.

LGBTİ+ aktivistleri bir araya getiren etkinlik programının son buluşması “Nasılız?” forumu oldu. Piknik olarak planlanan etkinlik hava şartları sebebiyle kapalı mekana taşındı. Birbirlerinin nasıl olduğunu dinlemeye gelen lubunyaların paylaşımlarından bazıları şöyle:

“‘Nasılsın?’ sorusuna ihtiyacımız var çünkü çok yalnız hissedebiliyoruz ve kendimizi geri planda tutabiliyoruz. LGBTİ+’ların yaşam kaygıları bu soruyu sormayı geri plana atabiliyor. 17 Mayıs iyi ki böyle bir imkan sağladı. Bu etkinlik serisiyle çok iyi arkadaşlar edindim, bu tür güvenli alanları çoğaltmalıyız.”

“90’lardan beri bu hareketin içindeyim, ilk defa queerin pratikliğini hissettim. Eskiden böyle değildi, queer ayrı bir şey gibi konuşuluyordu ama queer bu işte. Bir arada olduğumuzda yarattığımız ortam.”

“Geçtiğimiz yıl tükenmişlik yaşadım. ‘Artık kimseye iyi gelmiyor muyum?’ diye düşünürken 17 Mayıs’ın esenlik etkinlikleriyle birlikte kendimi de yeniden düşünmeye başladım. Geldiğimiz noktada hareket olarak çok yol kat ettik. Büyük dönüşümler yaratmayı hep yasa çıkarmak olarak düşünmemeliyiz, ‘Hayır ben de işe yarıyorum’ diyebiliriz. Yaptığımız hafıza çalışmalarını daha fazla insana aktararak geriye gitmediğimizi hatırlamak lazım.”

“Daha iyi olmalıyız. Hareketin “Nasılsın?” sorusu, insanlar kötü de olsalar bir pozitiflik getirebiliyor. Sokaklar hep bizlerle dolu, tahmin ettiğimizden fazlasıyız. Bizler hayatın içinde bir yerlerde değil tam ortasındayız ve tamız.”

“Trans hareketi yükseldikçe daha iyi açılıyorum. En büyük pişmanlığım devletin sebep olduğu kısırlaştırma ameliyatını olmuş olmak. Baba olduktan sonra bunu yapabilirdim ama o zamanlar farkındalık bu düzeyde değildi. Şimdiyse bu yükselişin farkında olmak daha iyi hissettiriyor.”

“‘Nerdesin aşkım?’ kadar ‘Nasılsın aşkım?’ı da sormalıyız. Dijital çağda çoğu zaman kendimizi anlatabilecek birilerini bulmak zor olabiliyor. Tüketim çağında insanlar kendilerini anlatmaktan imtina ediyor. Bu soruyu sormak, birbirimizle konuşmak bize iyi enerjiler getirebilir.”

“‘Nasılsın?’ sorusunu kendime çok sık sorduğum için bazen hiç sormak da sorulmak da istemiyorum. Kendimi gettolaştırılmış hissediyorum. Lubunyala etkinliklerini, göçmen ve lubunya biri olarak dayanışma pratikleri olarak görüyorum.”

“Bu etkinliklere ilk defa geldiğimde 2012 yılıydı. 10 yıl olmuş. Benden sonra açılan nice sakat arkadaşım oldu. Bazen kızıyorum kendime açıldım her şeyi daha zor bir hale getirdim diye ama bugün bu etkinlikle birlikte hatırladım ki uzun süredir böyle bir şeyin içinde bulunmamıştım. İyi ki gelmişim.”

“Yaşlanabilmeliyiz. Yaşlanarak güçlendiğimizi de görebilmeliyiz.”

17 Mayıs Derneği’nin etkinliklerini, web sitesini ziyaret ederek takip edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam