13/02/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

12. yılında SOLIDAR Gümüş Gül Ödülleri 2012 bu yıl Avrupa ve dünya çapında olağanüstü gayretleriyle sosyal adalet ve dayanışmaya katkı sunan 4 birey ya da kurumu onurlandırıyor. Ödül kazananlar arasında Avrupa Kategorisi’nde Türkiye’den Kaos GL var.

SOLIDAR Gümüş Gül Ödülleri Kazananları Açıklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
12. yılında SOLIDAR Gümüş Gül Ödülleri 2012 bu yıl Avrupa ve dünya çapında olağanüstü gayretleriyle sosyal adalet ve dayanışmaya katkı sunan 4 birey ya da kurumu onurlandırıyor:
Avrupa Kategorisi: Kaos GL, Türkiye
1994’ten beri Kaos GL Türkiye sokaklarında inanılmaz işler çıkarıyor ve lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) haklarını savunup ayrımcılığa karşı mücadele veriyor. Türkiye’de eşcinsellik hiçbir zaman yasadışı olmamış olsa da cinsel yönelime ya da cinsiyet kimliğine özel herhangi bir koruyucu yasa da bulunmuyor. Bu yüzden Türkiye’de LGBT’ler pek çok yasal ve sosyal zorluklar, nefret cinayetleri ve nefret suçlarına maruz kalıyor.
AB üyeliği için aday ülke olarak Türkiye, mevzuatını AB standartlarına uyumlu hale getirmek üzere yeni bir Ayrımcılık Karşıtı Yasa tasarısı hazırlıyor. Kaos GL tasarının oluşturulması sürecindeki tartışmalara etkin bir biçimde katıldı, ne var ki İçişleri Bakanlığı tasarıdaki cinsel kimlik ibaresini kaldırdı.
Kaos GL’yi temsilen Nevin Öztop “Yasaya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibaresinin eklenmesi Türkiye’nin katılım sürecindeki kararlılığını gösterecektir” şeklinde konuştu. “Ayrıca yeni anayasa acilen 10. maddede LGBT realitesini tanımalıdır. 10. Madde vatandaşlar arasında eşitliği tanımlıyor ve devletin acilen LGBT’lerin her gün karşılaştığı nefret cinayetleri ve suçlarını durdurmak için harekete geçmesi gerekmektedir.”
 
Uluslararası Kategori: Iris Munguia, Honduras
Latin Amerika muz endüstrisinde çalışan kadın işçiler sıklıklar cinsel taciz ve iş ayrımcılığı mağdurları oluyor. Iris Munguia onlarca yıldır işçilerin, özellikle kendi çalıştığı yer olan La Lima, Honduras’taki Chiquita paketleme atölyesindeki kadın işçilerin hakları için kampanya yürütüyor. Geçen yıl Iris COLSIBA’nın (Latin Amerika Muz ve Tarımsal-Endüstriyel İşçiler Koordinasyon Merkezi) ilk kadın koordinatörü seçildi.
Iris Munguia: “Avrupa Komisyonu’nun muz bahçelerindeki tüm işçilerin iyi çalışma koşullarına sahip olmasını temin etmek amacıyla süpermarket müşterisinin gücünü denetlemesi gerekmektedir. Dünyada en çok ticareti yapılan meyve muzdur. İşçi hakları ve çevre standartları ihlalleri muz endüstrisinde yaygındır ve bazı durumlarda daha da kötüleşmektedir.”
 
Demokrasi Özel Ödülü: Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg tarafından temsil edilen Norveç Halkı
Haziran 2011’de Norveç’te yaşanan korkunç saldırıların ardından, Başbakan Stoltenberg Norveç demokrasisine zarar vermeyeceklerine dair yemin etti ve bu şiddete verilecek en doğru cevabın “naiflik yerine daha fazla demokrasi, daha fazla açıklık” olduğunu söyledi. Binlerce Norveçli de Norveç’teki açık toplumun tehdit edilmemesi gerektiğini göstermek için biraraya geldi.
SOLIDAR Genel Sekreteri Conny Reuter: “Norveç halkının tepkisini ve Başbakan Stoltenberg’in olası yeni saldırılardan koruma adı altında demokratik hakları kısıtlamak yerine daha fazla demokrasi ve açıklık çağrısı yapmasını olumlu karşılıyoruz. Yalnızca demokrasi ve dayanışmayı güçlendirerek milliyetçilik duygularının artışından duyulan korkuyu aşabiliriz.”
 
Yaşam Boyu Başarı: Poul Nyrup Rasmussen, Avrupalı Sosyalistler Partisi Başkanı (2004-2011)
Poul Nyrup Rasmussen Avrupa siyasetinin en önemli merkez-sol figürlerinden biri. Rasmussen Avrupa’daki sosyalist, sosyal demokrat, devrimci ve işçi partilerini bir araya getiren Avrupalı Sosyalistler Partisi (PES) Başkanı seçilmeden evvel ilk olarak Danimarkalı Sosyal Demokratlar’ın parti lideri, ardından da 9 yıllığına Danimarka Başbakanı olarak görev yaptı
SOLIDAR Genel Sekreteri Conny Reuter: “Avrupalı Sosyalistler Partisi Başkanı iken Rasmussen siyasi partileri vatandaşların oluşturduğu örgütlenmelere ve devrimci sivil topluma açıp devrimci müttefikleri genişleterek pan-Avrupacı hareketin temellerini attı.”
 
Ödül Töreni
Bu yılın ödül töreni Avrupa kurumlarının temsilcileri, ortaklar ve müttefiklerimiz ile diğer paydaşları bir araya getirerek kazananların öne çıkan çalışmalarını kutlamak amacıyla 6 Mart’ta Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda Véronique de Keyser MEP tarafından tertip edilecek. 

Etiketler: yaşam
nefret