14/03/2017 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ dostu vegan restoran, hem gece hem gündüz mekânı Mask Ethnic Fun’ı sizlere tanıtmaktan keyif duyuyoruz.

Sömürüsüz bir mutfak ve herkese açık bir kapı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ dostu vegan restoran, hem gece hem gündüz mekânı Mask Ethnic Fun’ı sizlere tanıtmaktan keyif duyuyoruz.

                                                       Fotoğraflar: 5N1Medya

Türkiye’de vegan beslenmenin zor olduğunu sık sık ifade ediyoruz. Özellikle çalışan ve çoğunlukla yemeğini hazır satın alan veganlar bu dertten muzdarip. Restoranlardaki vegan alternatiflerin az olması, vegan restoranların ise çok az şehirde bulunması veganların hayatını zorlaştırıyor. Bu yüzden özellikle vegan bir mekâna rastladığımızda birbirimizi haberdar etmeyi önemsiyoruz. Antalya Kaleiçi’nde bulunan Mask Ethnic Fun bu mekânlardan biri. Ancak bu mekânı heyecanla tanıtmamızın tek sebebi vegan yemekleri değil.

İki kadının işletmecisi olduğu “Mask Ethnic Fun”, gastroub statüsünde. Yalnızca vegan yemeklerin bulunması sebebiyle aynı zamanda “vegan restoran”. Mekân, Antalya’da gerçekleşen birçok kültürel etkinliğe kapılarını açıyor. Gündüz toplantıların, geceyse partilerin sürdüğü Mask Ethnic Fun aynı zamanda LGBTİ dostu.

Mask Ethnic Fun’ın işletmecileri ve çalışanlarıyla oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İşletmecileri Çise Tekelioğlu ve Sevinç Gözen ile sürdürdüğümüz sohbete vegan yemeklerin yaratıcısı İrfan Özsoy’da katıldı. Mekanın işletmecileri, Mask Ethnic Fun’ın yalnızca gece kulübü olmadığını aynı zamanda özgürlük, dayanışma ve bir arada eğlenme imkanlarını sunduğunu söylüyor. Mask’a kulak verelim:

Mask Ethnic Fun’ın hikâyesini paylaşır mısınız?

Sevinç Gözen: Mask’ı biz 2 aydır işletiyoruz ancak mekânın karakterine hiç dokunmamayı tercih ettik. Yani Mask, bizden önce de vegan bir restorandı, LGBTİ dostuydu. Biz Mask’ı devraldığımızda çok heyecanlıydık çünkü Türkiye’de oldukça az bulunan bir anlayışa sahipti, bunu sürdürmekten de onur duyuyoruz.

Çise Tekelioğlu: Neden onur duyuyoruz derseniz, “Mask” gibi mekânlar yalnızca eğlenip ayrılacağınız yerler değil. Bu mekânlar aynı zamanda özgürlük noktaları, eğlence garanti zaten…

Kimlere ev sahipliği yapar Mask?

Çise Tekelioğlu: Mask’ın misafiri herkestir. Bizim işletmecilik anlayışımız eşitlik temeline dayanıyor. Kedisini, köpeğini alan gelebilir, yaşlısı-genci gelebilir… Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda farkındalığı olan bir işletmedir Mask, LGBTİ dostu bir mekândır. Daha önce çok tatsız bir durumla karşılaşmıştım. Antalya’da fast food restoranlarından birinde, trans bir kadına “size servis açmıyoruz” demişlerdi, hiç unutamam, sarsılmıştık. Bizim böyle bir şeyi anlamamız mümkün değil, fakat böyle birçok mekân da var. Mask, bu ayrımcı tavırla mücadele eden bir mekân.

Sevinç Gözen: Bizim tek hassasiyetimiz Mask’ın gerçekten bir özgürlük ve eğlence alanı haline gelmesi. Antalya’nın kent kültüründe de buna benzer bir yaklaşım vardır ama ne yazık ki çok az mekân herkesin yaşama hakkına saygılı ve bir arada çoğalmaya önem veriyor.

Hem gündüz hem gece mekânısınız, nasıl yetişiyorsunuz?

Çise Tekelioğlu: Antalya’da kültürel etkinliklere kapısını açan çok fazla alternatif yok, birilerinin bunu üstlenmesi gerekiyordu. Diğer yandan biz bir eğlence mekânıyız ancak gündüz saatlerinde Mask’ı bu tür etkinliklere açmanın kentle bağlarımızı güçlendirdiğine inanıyoruz.

Sevinç Gözen: Zor yetişiyoruz elbette, tüm vaktimiz Mask’ta geçiyor. Yine de oluşan güzellik bizi mutlu etmeye yetiyor.

Ayrıca kadın esnafsınız…

Çise Tekelioğlu: Ben otelcilik kökenliyim, ilk defa işletmecilik yapıyorum. Bu işi Türkiye’de yapmaktan dolayı bir takım zorluklarını hissediyoruz. Eğlence mekânları genelde erkeklerin tekelindedir. Malum “kadının gece sokakta, barda ne işi var” mantığı, eğlence sektöründe işletmecilerin erkek olması sonucunu doğuruyor. Benim küçük bir bebeğim var, belki çok eleştiren oluyordur bu sebeple… Ancak bu benim işim. Güzel de yapıyorum. Kadınların varlığının her alanda olmasını önemsiyorum. Burada da biz varız işte…

Neler yaptınız, neler yapacaksınız Mask’ta?

Sevinç Gözen: İki aydır birlikteyiz Mask’la ama birçok etkinliğe imza attık. İlk etkinliklerimizden biri sokak hayvanlarının beslenme ve tedavisi için düzenlediğimiz “Patican Gecesi”ydi. Gece’ye üç kilo mama ile gelenler Dj Animale’nin ücretsiz konserinde eğlendiler. Gece’nin kârı sokak hayvanlarına harcandı. Hatta 23 Mart’ta yeni bir “Patican Gecesi” düzenleyeceğiz, buradan da duyurmuş olalım.

Çise Tekelioğlu: Ayrıca genelde pazar günleri “Al Gülüm, Ver Gülüm Takas Pazarı” düzenliyoruz Mask’ta. Burada, armağan ekonomisine destek olmak için takas pazarını düzenli gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Onun dışında, !f Film Festivali bu sene Antalya’da dört ayrı filmi bizim mekânımızda gösterdi. Bir de Fransa’dan kalkıp dünyayı gezen ve uğradıkları ülke ve şehirlerde bir pantomim oyunu sergileyen “Kamin’é” ekibini ağırladık. 3 Kadın ve 1 tavuğun hikâyesini anlatıyor Kamin’é.  Dediğimiz gibi, kapımız herkese açık olduğundan misafirimiz bol oluyor…

Birazda yemeklerden bahsedelim mi?

İrfan Özsoy: Yalnızca vegan yemekler hazırlıyoruz, menümüz haftalık değişiyor. Sezonda 60 çeşit vegan yemek çıkarıyoruz. Farklı bir vegan mutfak anlayışımız var. Derdimiz sağlıklı ve sömürüsüz yemek alternatiflerini sunabilmek.

Sohbetimizi İrfan Özsoy’un lezzetli ve sömürüsüz yemekleriyle sonlandırdık. Antalya’da olan ya da yolu Antalya’ya düşen herkesin özellikle gitmesi gereken mekânlardan biri Mask.

Şimdiden iyi eğlenceler. 


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam