09/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+ Derneği, ölüm yıl dönümünde Hande Buse Şeker’i geride bıraktığı hatıralarıyla andı.

“Söylemekten vazgeçmiyoruz: Trans cinayetleri politiktir!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği, katledilişinin yıl dönümünde Hande Buse Şeker’i anarak “Translara yönelik her türlü saldırı ve hak ihlalinin takipçisiyiz, bir kişi daha eksilmeye hiç niyetimiz yok!” dedi:

“9 Ocak 2019’da Hande Buse Şeker, evine müşteri olarak sivil bir şekilde gelen polis memuru Volkan Hicret tarafından nefret cinayetiyle öldürüldü ve ardından cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Fail, aynı gece başka bir trans kadın daha yaraladı, cinsel saldırıya maruz bıraktı ve evdeki herkese karşı yağma suçu işledi.

Fail yalnızca Volkan Hicret değil; nefret söylemi ve nefret politikalarıyla LGBTİ+’ları her an hedef gösteren, nefret saçan her türlü gruba alan açan, kolluk kuvvetlerinin işledikleri suçlar karşısında cezasızlığı adeta ilke edinmiş ikili cinsiyetçi ve kadın düşmanı iktidardır! İktidarın körüklediği LGBTİ+ karşıtı politikalarıyla giderek artan nefret ve hedef göstermeler; özellikle trans kadınlara dönük nefret saldırılarını ve şiddeti her geçen gün arttırmakta, cezasızlık politikalarından güç alan failleri cesaretlendirmektedir. Söylemekten vazgeçmiyoruz: Trans cinayetleri politiktir! Kadın cinayetleri politiktir! Translara yönelik gerçekleşen her türlü saldırı ve hak ihlalinin takipçisi olmakla birlikte her zaman yinelediğimiz üzere, bir kişi daha eksilmeye hiç niyetimiz yok!

Translara yönelik nefret suçları ve cinayetleri son bulana, translarla eşitlenene dek mücadele etmeye devam edeceğiz!

Hande Buse Şeker’yi ölümünün yıl dönümünde geride bıraktığı hatıralarıyla anıyoruz.”

Hande Buse Şeker davası

Hande Buse Şeker, İzmir’de yaşayan, geçimini seks işçiliğiyle sağlayan bir trans kadındı. Volkan Hicret isimli polis memuru görevde olmadığı sırada, polis silahıyla Hande Buse Şeker’i 9 Ocak 2019’da Şeker’in Alsancak’taki evinde öldürdü. Polis memuru Volkan Hicret, Şeker’i öldürdü, gasp etti, öldürdükten sonra da cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını ise yaraladı.

Volkan Hicret hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava bir süre kapalı görüldü. Avukatların itirazı ve tepkiler üzerine kapalılık kararı kaldırıldı. Sekizinci duruşmada, 26 Kasım 2020’de karar açıklandı.

TIKLAYIN - Soruşturmadan karara Hande Buse Şeker davasının kronolojisi

Volkan Hicret hakkında kasten öldürme suçundan müebbet, nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezasına hükmedildi.

Mahkeme, Hicret’in haksız tahrik ve iyi hal indirimi taleplerini reddetti. Öte yandan Şeker’in avukatlarının, “canavarca hisle işlenmiş bir cinayet olduğu için” ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talebi de reddedilmiş oldu. Bunun üzerine Şeker’in avukatları kararı istinafa taşıdı.

TIKLAYIN – Hande Buse Şeker davasının zaman çizelgesi

Genç LGBTİ+ Derneği’nin cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurduğu istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. Mahkeme; sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmezken cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istedi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılmasını yasaya aykırı buldu.

TIKLAYIN – Hande Buse Şeker’in katilinden “kamera delil sayılmasın, basın yazmasın” savunması

Hande Buse Şeker ve mağdur diğer trans kadınlara saldırılara ilişkin yargılama süreci 5 yıl sürdü. Şeker’i kasten öldürmesi nedeniyle müebbet hapis cezası alan fail, gerçekleştirdiği cinsel saldırı nedeniyle kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl ceza aldı. Fail, trans kadınlardan birine yönelik gerçekleştirdiği cinsel saldırı suçundan dolayı 27 yıl ceza, yağma suçundan 13 yıl ceza ve kasten öldürmeye teşebbüs suçundan dolayı 11 yıl ceza aldı. Diğer iki trans kadına yönelik yağma suçundan ayrı ayrı iki kez 13 yıl ceza alsa da onlar yönünden kazanılmış hak olması nedeniyle bu ceza iki kez ayrı ayrı 5 yıl 6 ay olarak uygulanacak. Fail, kendi arkadaşını kasten yaralaması neticesinde ise 2 yıl ceza aldı ancak bu ceza da kazanılmış hak nedeniyle 9 ay olarak infaz edilecek.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları
İstihdam