16/02/2022 | Yazar: Kaos GL

SPoD Yönetim Kurulu Başkanı Halim Kır, konuk olduğu #ÜzerineBirŞeyler podcastinde SPoD’un “Türkiye Buna Hazır” kampanyası hakkında konuştu.

SPoD’dan Halim Kır: Türkiye eşit yurttaşlığa hazır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Lubunyaların ve kadınların seslerine ses katmaya talibiz.” diyerek yola çıkan #ÜzerineBirŞeyler podcastinin 12. bölümünün konuğu, SPoD Yönetim Kurulu üyesi Halim Kır oldu. SPoD’un geçtiğimiz günlerde başlattığı “Türkiye Buna Hazır” kampanyası hakkında konuşan Kır, kampanyayı şu an sürdürüyor olmalarının tesadüf olmadığını söyledi.

“Böyle bir kampanyayı şu an sürdürüyor olmamız tesadüf değil. Özellikle son 6-7 yıldır artan toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı politikalar, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırılar vb. tutumlar LGBTİ+’ları başta yaşam hakları olmak üzere en temel hakları açısından daha güvencesiz bir konuma itiyor. Bununla birlikte LGBTİ+’lar ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerde doğrudan ya da dolaylı olarak etkileniyorlar. Tüm krizler ve eşitsizlikler ayrımcılıkla birleşerek LGBTİ+’lara yansıyor. Dolayısıyla LGBTİ+’lar işsizlik, yoksulluk gündeminin de, daha demokratik bir yönetim sistemi gündeminin de hepimiz için bir arada eşit yaşamın garantisi olabilecek yeni bir anayasa gündeminin de öznesi durumunda.”

“LGBTİ+’ların kurulan ittifaklarda daha fazla etki alanına sahip olması gerekiyor”

Halim Kır aynı zamanda, LGBTİ+ hareketin kurulan ittifaklar üzerinde etki alanını artırması gerektiğini, kampanyanın buna da hizmet etmeyi amaçladığını söylüyor.

“LGBTİ+ hareket de bunca yıllık tarihi boyunca ve tüm baskılara rağmen yılmayan ve bu bahsettiğim sorunların çözümüne kendi perspektifinden katkı veren bir hareket olarak bu mücadelelerin ve kurulan çeşitli ittifakların bugünden daha fazla etki alanına sahip olması gereken bir bileşeni olarak öne çıkıyor. Kampanyamızda da aslında geldiğimiz noktada iç içe geçmiş sorunların çözümünde sorumluluk alma iddiasındaki siyasi ve sivil aktörlerin de bunu bu şekilde kabul etmesini vurguluyoruz. Türkiye’nin LGBTİ+’ları da kapsayan daha demokratik bir tartışma ortamına ve nihayetinde eşit yurttaşlığa hazır olduğunu söylüyoruz. Yıllardır bizi toplumun parçası değilmiş gibi gösteren “toplum buna hazır değil” argümanına da atıfla toplum biziz, Türkiye biziz, biz hazırız diyoruz.”

Kır, dinleyicilerin kampanyayı sosyal medyada yaygınlaştırabileceğini ve ayrıca kampanyanın gelecek adımlarını da yine SPoD’un sosyal medya hesapları üzerinden takip edebileceklerini söylüyor. 

Programın tamamını dinlemek için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam