24/04/2020 | Yazar: Kaos GL

“Peki derneğe gelemeyen lubunyalar ne yapıyor?” sorusuyla yola çıkan SPoD LGBTİ+ Danışma Hattı üç yaşında.

SPoD LGBTİ+ Danışma Hattı, 3 yaşında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) 2017 Nisan’ında “Peki derneğe gelemeyen lubunyalar ne yapıyor?” sorusundan yola çıkarak kurduğu LGBTİ+ Danışma Hattı, bugün üç yaşında. Hat, ilk çağrıyı aldığı 24 Nisan 2017 tarihinden bu yana telefon ve e-posta üzerinden tam 2617 başvuru yanıtladı.

kaosGL.org olarak SPoD LGBTİ+ Danışma Hattı’nın üçüncü yaşı kutlu olsun diyor, hat ekibinden Deniz’in bugün için kaleme aldığı yazıyı paylaşıyoruz:

“Ofiste bir seneyi aşkın Pazar Sohbetleri’nin düzenlendiği ve sadece açılma süreçlerinin değil, hayata dair her şeyin konuşulduğu bir dönemde, yine hayata dair şeylerin her zaman tatlı olmadığı gerçekti. Bazen iş yerindeki ayrımcılık, sokaktaki şiddet ve ilişkilerdeki çıkmazlar da konuşuluyordu. Bazen hangi konularda hangi kurumlara gideceğini bilemiyordu insanlar. Bu nedenle haklarını tartışıp yararlanabileceği hizmetleri de öğreniyordu gelenler. Her yerdeyiz ya hani, şehrin her köşesinden çıkıp çıkıp geliyordu lubunyalar ve bu güvenli alanda var olabiliyorlardı.”

“SPoD’un çalıştığı diğer alanlardan haberdar olmak daha kolay oluyordu böylece. Avukat Ağı vardı bir kere, bir de Terapist Ağı. Hukuki danışmanlığa ihtiyacı olanlar Avukat Ağı’na yazabileceğini, psikolojik destek almak isteyenler ise Terapist Ağı’na başvurabileceğini biliyordu. Tam bu noktada, ‘Peki buraya gelemeyen lubunyalar ne yapıyor?’ sorusu LGBTİ+ Danışma Hattı’nın 2017 yılının Nisan ayında kurulmasına vesile oldu. Böylece ülkenin her yerinden lubunyaların uzaktan da olsa destek alabileceği, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim odaklı soru ve sorunlar hakkında doğru, güncel ve güvenilir bilgiye ulaşabileceği ve gerekli kurumlara yönlendirilebileceği bir hat oluşturuldu.”

“Her aramayı ‘Merhaba, ben Deniz!’ diye açan hat gönüllüleri olarak iki hafta sonu kapsamlı bir eğitimden geçtik. Sayımız başta azdı ama motivasyonumuz yüksekti. Danışma Hattı sadece açılma süreci ve ilişki zorlukları için duygusal destek sağlamakla kalmıyordu. Aynı zamanda başvuran herkesin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddete karşı hukuki danışmanlık alabilmesini, ihtiyaç duyduğu psikolojik destek hizmetlerine erişebilmesini, askerlik süreci ve cinsiyet uyum süreci hakkında bilgilenmesini, cinsel sağlık ve cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar hakkında doğru bilgi edinmesini ve LGBTİ+’lara hizmet veren kurumları öğrenebilmesini sağlıyordu. Hatta bazen var olmanın güzelliğinin paylaşıldığı, ‘Ne yalnızım ne de yanlışım!’ diye haykırıldığı bir yer oldu.”

“O zamandan bu zamana birçok Danışma Hattı gönüllü eğitimi yapıldı. Zamanla aramızdan ayrılan arkadaşlarımız da oldu, tabii yeni katılanlarımız da. Her eğitimde gönüllü sayımız arttı. Gönüllüler motivasyonel görüşme tekniklerinden Türkiye LGBTİ+ hareketine, öykü almadan raporlamaya kadar birçok bilgiyle donandı. Öğrendiğimiz yeni şeyler ve aldığımız eğitimlerle telefonun başına geçip arayan her kişiye birçok konuda destek olmaya çalıştık.”

“Sadece eğitimleri tamamlamak yetmedi, ayda bir süpervizyon toplantılarına katılarak hem sıkıştığımız noktaları paylaştık hem de birbirimizin paylaşımlarından öğrendik. Koordinasyon toplantılarımızda bir araya gelerek daha iyi nasıl hizmet sunabileceğimizi tartıştık, ihtiyaç duyduğumuz konularda atölyeler düzenleyerek eksiklerimizi tamamlamaya çalıştık. Bu arada sadece telefon üzerinden sözlü olarak değil, aynı zamanda e-posta üzerinden yazılı danışmanlık da vermeye başladık.”

“Sınırlar ve gizlilik en önemli ilkelerimizdi, bu yüzden hepimizin adı Deniz’di. Danışma Hattı’nın Deniz’leri olarak hepimiz eşit ve biricik olduğumuz gibi, danışanlarımız da her zaman eşit ve biricikti bizim için. Diğer yandan, süper kahraman olmadığımızın da farkındaydık. Çözümsüz kaldığımız durumlar da oldu, sorumluluğumuzun yükünü sırtımızda hissettiğimiz zamanlar da. Ama birlikte çözüm aramayı ve dayanışmayı her zaman sürdürdük. Gönüllü emeğimiz ve özverimizle ahizenin ucundan ve ekranın başından az da olsa bir arada olduğumuzu hissettirdiysek ne mutlu bize!”

“Evde kal demek yalnız kal anlamına gelmiyor!”

“LGBTİ+ Danışma Hattımız bugün üçüncü yaşını kutluyor. Bu üç yılda büyüdük, serpildik. İlk çağrıyı aldığımız 24 Nisan 2017 tarihinden bu yana telefon ve e-posta üzerinden tam 2617 başvuru yanıtladık!”

“Şimdi içinden geçmekte olduğumuz bu zorlu süreçte bize ulaşmaya her zamankinden daha çok ihtiyacınız olabileceğinin farkındayız. Ayrımcılık ve eşitsizliklerin kriz dönemlerinde katmerlendiği bilinciyle dernek ofisimizin kullanımını askıya aldığımız ilk günden bu yana Danışma Hattı’nı her gün açık tutmaya gayret ettik. Çünkü biliyoruz ve bilmenizi istiyoruz ki ‘evde kal’ demek, ‘yalnız kal’ demek anlamına gelmiyor. Bu yüzden salgın süresince sizin için hat başında olmaya devam edeceğiz. “Sen yoksan bir eksiğiz” diyerek her aramaya aynı özeni gösterip doğru bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi yapmayı sürdüreceğiz.”

“Siz de kafanızı kurcalayanları sormak veya sadece sohbet edip dertleşmek için resmi tatiller hariç hafta içi her gün 12.00-18.00 saatleri arasında 0850 888 54 28 numaralı Danışma Hattımızı arayabilirsiniz. Aramanız mümkün değilse veya konuşmaktan çekiniyorsanız danisma@spod.org.tr adresinden bize yazabilirsiniz. Ayrımcılığa uğramadan, ötekileştirilmeden, kendinizi en rahat ifade ettiğiniz şekilde çözüm bulamadığınız her konuyu bize sorup destek alabilirsiniz. Bu sıkıntılı dönemi birlikte atlatacağız. Koronaya selam, dayanışmaya devam! #AraLubunya!”


Etiketler: yaşam, sosyal hizmet
İstihdam