21/03/2022 | Yazar: Kaos GL

SPoD’dan Halim Kır ve Zarife Akbulut Medyascope’a konuk oldular.

SPoD Medyascope TV’de meclis ziyaretlerini ve yaklaşan seçimleri konuştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medyascope’ta yayımlanan, Şükran Şençekiçer’in sunduğu SosyoPolitik programının bu haftaki konukları SPoD Siyasal Katılım Koordinatörü Zarife Akbulut ve Yönetim Kurulu Başkanı Halim Kır oldu.

Akbulut ve Kır, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdikleri meclis ziyaretlerini ve yaklaşan seçimleri konuştular, SPoD’un yürüttüğü çalışmaları anlattılar.

“Türkiye’de LGBTİ+’lar siyaset sahnesine siyasi katılım çalışmasıyla çıktılar”

Zarife Akbulut, LGBTİ+ hareketin 80’li yıllardan beri siyaset sahnesinde olduğunu hatırlatarak şu sözleri söyledi:

“AKP iktidarı 20 yıldır devam ediyor. AKP seçim dönemlerinde kutuplaştırıcı bazı konular bulmaya çalışıyor ve oradan bu süreçleri yürütmeyi amaçlıyor. Bunlardan biri Kürt sorunuysa diğeri de LGBTİ+’lara dair söylemler oluyor. Ama Türkiye’de LGBTİ+ hareketine baktığımızda 89’da bir siyasi temsil ve katılım çalışmasıyla siyaset sahnesine çıkıyor LGBTİ+’lar. Keza 90’larda da benzer çalışmalar var, adaylıklar var…

“Çeşitli partilerin çok daha yaygın bir biçimde adayları oluyordu. Muhtar adayı, belediye başkan adayı ve meclise milletvekili adayı… Bu çalışmalar yeni değil, ilk defa yapılmıyor. Birazcık bu hafızayı da hatırlatmak istiyoruz açıkçası. İlk defa siz aday göstermiyorsunuz ya da ilk defa LGBTİ+’lar Türkiye’de var olmadı.”

“LGBTİ+’ları savunmak kimseye seçim kaybettirmedi”

Halim Kır ise LGBTİ+ haklarını savunmanın demokratikleşme, barış, hukuk devleti gibi konuları konuşurken mutlaka gündem olması gerektiğini söyledi.

“LGBTİ+’ları demokratikleştirmeyi konuşurken yok sayamazsınız, barışı konuşurken yok sayamazsınız, hukuk devletinden bahsediyorsanız yok sayamazsınız. Dolayısıyla aslında LGBTİ+ haklarını doğrudan söylemesiniz dahi siz bunları vadediyorsanız LGBTİ+’ları haklarına dair de bir şey söylemek durumunda kalıyorsunuz. Biraz aslında böyle bir yerden de çıkış yapıyoruz.

“2019 yılında da yerel seçim sürecinde de özellikle İBB’ye dair “Seçildikten sonra İspark’ı LGBTİ+’lara verecekler, LGBTİ+ destekçisi başkan adayı” gibi çok fazla doğrudan iç işleri bakanı tarafından, devlet yetkilileri tarafından bu gibi söylemlerle karşılaştı ama günün sonuna baktığımızda aslında LGBTİ+ çalışması yürütmenin de LGBTİ+ haklarını savunmanın da herhangi bir adaya seçim kaybettirmediğini gördük.”



Etiketler: insan hakları, medya, siyaset
İstihdam