04/11/2019 | Yazar: Kaos GL

2018 yılında Beyoğlu’nda öldürüen trans kadın Esra Ateş’in katilinin yargılandığı davaya SPoD’un müdahillik talebi reddedildi.

SPoD’un Esra Ateş davasına müdahillik talebi reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

25 Ağustos 2018 tarihinde Beyoğlu’nda (İstanbul) öldürülen trans kadın Esra Ateş'in katilinin yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya müşteki avukatının yanında Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) hukuki danışmanı Av. Hatice Demir katıldı.

Bu celsede suçun nefret saikiyle işlendiği, bir nefret suçu olduğu ve AGİT'in nefret suçu kriterleri mahkemeye hatırlatılarak, topluluğumuzun suçtan nasıl etkilendiği aktarıldı. Av. Hatice Demir’in bir önceki celsede ilettiği davaya müdahillik talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Sanık, savunmasında Esra Ateş’in trans kadın olduğunu ve kendisine birliktelik teklif ettiğini, kendisinin bunu kabul etmeyince Esra’nın saldırdığını ve elinden bıçağı alıp kendini korumak için hamle yaptığını iddia etti. Avukatlar, bu savunmanın sanığın haksız tahrik ve meşru müdafaa hükümlerinden faydalanabilmek amacıyla kurgulandığı belirtilerek çelişkiler vurgulandı.

Dava, 20 Aralık 2019 tarihine ertelendi. Müdahillik talebi reddedilmiş olsa da SPoD, Esra Ateş cinayeti dosyasının takipçisi olduğunu ve LGBTİ+’lara dönük suçlara karşı cezasızlıkla mücadelemize devam edeceğini duyurdu.


Etiketler: insan hakları
nefret