31/12/2013 | Yazar: Sevim Özdemir

Spor güzel, LGBT olmak güzel, insanların açılabilmeleri güzel

Sporda ‘Out and Proud’ Yıl 2013 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Burada insanların neden spora yöneldiğine dair sosyo-ekonomik ya da politik tartışmalara girmeyecek olsam da kendince sporla ilgilenmeye çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim ki bu tat bambaşka bir tat. Sanırım bir bağımlılık, mutluluk… bedendeki kasların hareketini hissetmek, bedeni hissetmek… varoluşa yeniden aşık olmak gibi bir şey. Neyse burada amacım sporun verdiği zevke dair kişisel düşüncelerimi yazmaktan ziyade 2013 yılının LGBT sporcuların açılmaları anlamında bir altın yıl olduğuna dikkat çekmek.

Kendimce 2013 yılının böylesi bir yıl olmasını hazırlayan bir takım koşulların olduğunu da düşünüyorum zira bazı Amerikan eyaletlerinde ve Avrupa ülkelerinde eşcinsel evliliğin yasallaşmasının ve bu yasallaşma sürecinde uzun uzun tartışılmasının LGBT’lere bir güven verdiği fikrini taşımaktayım. Evlilik talebinin dışarda bıraktıkları, meşruluğun alt metninde yatanlar, ünlülerin açılmasının tüketim kültürüne, sermayeye geri dönüşleri vs. gibi birçok tartışma yürütülebilir ama bu sürecin olumlu yönü de oldukça fazla. Ayrıca Avrupa ve Amerika’da eşcinselliğin toplumlar nezdinde meşrulaşması yönünde bu tip gelişmeler olurken 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’nın uluslararası alanda önemli bir aktör olan ve aynı zamanda homofobi ve transfobisiyle ünlü Rusya’da düzenlenecek olması da sporcuları açılmaya teşvik etmiş olabilir. Bunun yanı sıra, All Out ve Athlete Ally olimpiyatlarda Rusya’yı protesto etmek amacıyla bir kampanya başlattı. Kampanyaya katılan sporcular Olimpiyat tüzüğünün Altıncı ilkesini hatırlatan simgeler taşıyacak. Kampanyanın halihazırda bir çok sporcudan büyük destek gördüğü belirtiliyor. Sonuç itibariyle spor güzel, LGBT olmak güzel, insanların açılabilmeleri güzel...

Eveeet bir takım gerekli gereksiz yorumdan sonra 2013’te hangi sporcuların açıldığına gelelim. Esasında bazılarını kaosgl.org’un daha önce yayınladığı haberlerden biliyoruz. Umarım bilmedikleriniz de vardır. Bir de liste daha uzun tabi, misal Amerika’da yerelde birçok sporcu açılmış ancak burada dünya genelinde daha bilinir olan ve büyük oranda kadın sporculara yer vermeye çalıştım.
 
İşte 2013’te açılan LGBT sporcular:
 
Snowboardcu Belle Brockhoff: 20 yaşında olan Avustralyalı sporcu siyasetle sporun birbiriyle ilişkilendirilmesinden yana olmadığını ancak yine de ülkesini temsilen katılacağı 2014 Sochi Kış Olimpiyatlarında All Out’un hazırladığı, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin ilkeleri arasında bulunan “Sporda Irk, Cinsiyet, Din, Siyasi Görüş temelinde ayrımcılık yapılamaz” biçimindeki ilkeyi hatırlatan simgeleri taşıyarak Rusya’yı protesto etme hareketine katılacağını belirtti.
(Ortadaki)
Sürat patencisi (speed skater)  Anastasia Bucsis: 24 Yaşındaki Kanadalı Sporcu 2013’te Calgary Pride’ında açıldı ve Athlete Ally ve All Out’un başlattığı kampanyaya destek veriyor. Buscis, Sochi Kış Olimpiyatları yaklaşırken daha fazla sayıda LGBT sporcunun açılmasının farkındalığı arttıracağını düşünüyor.
ABD’li sporcu Fallon Fox: 37 yaşındaki Fox, Karma Dövüş Sanatları (Mixed Martial Arts) alanında ilk açık transgender lezbiyen sporcu. Fox, bir gazeteci tarafından rızası dışında açık edilmekle tehdit edildi. Bu süreçte açılan Fox, verdiği mücadele sonucunda Ekim ayında tekrar ringe döndü. LGBT hakları mücadelesine yaptığı katkılardan dolayı 2013 Emery Ödülüne layık görüldü.
Amerika Kadınlar Ulusal Basketbol Ligi’nde (WNBA) oynayan basketbolcu  Layshia Clarendon: 22 yaşında profesyonel basketbolcu Eylül 2013’te kadın sporlarında homofobiyi yok etmeyi amaçlayan Br{each The Silence adlı kampanya etkinliklerine katıldığı sırada açıldı.
Amerika Kadınlar Ulusal Basketbol Ligi (WNBA) oyuncusu Brittney Griner: 23 yaşındaki oyuncu Sheryl Swoopes’un açılmasından çok etkilendiğini söyledi.
WNBA Basketbolcu Sharnee Zoll-Norman: 27 yaşındaki sporcu Temmuz ayında resmi olarak açıldığında “nasıl ki heteroseksüel insanlar heteroseksüel olarak açılmıyorlarsa ben de açılma gereği duymadım ama zaten herkes biliyordu, evlilik yüzüğümü yıllardır gururla parmağımda taşıyorum” dedi.
 
ABD’li Futbolcu  Abby Wambach: 2012 yılında FIFA tarafından yılın oyuncusu seçilen Wambash 2013’te aynı takımda oynadığı Sarah Hoffman’la evlendi. Oyuncu 33 yaşında.
 
ABD’li profesyonel futbolcu Sarah Huffman: 29 yaşındaki oyuncu sporda homofobi ile mücedele eden Athlete Ally’e katılmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Bunu kendim için yapmıyorum… Yüksek Mahkeme’nin açıklamasından sonra ben de bunun bir parçası olmalıyım dedim” şeklinde konuştu.  Yukarıda da belirttiğim gibi Huffman meslektaşı Wambash’le evlendi.
 
Almanya Kadınlar Milli Takımı eski oyuncusu Steffi Jones: 2007 yılında emekli olan, 41 yaşındaki başarılı defans oyuncusu 2011 FIFA Kadınlar Dünya Kupasını’nın organizasyonunda Komiteye başkanlık etti. Jones 2013 yılı Şubat ayında lezbiyen olduğunu açıkladı.
 
Avustralyalı profesyonel tenisçi Casey Dellacqua: 2013 yılında partneriyle birlikteliğinden bir oğlu olan tenisçi tenise bir süre ara verdikten sonra tekrar kortlara döndü. Dellacqua kadın partnerine ve oğluna zaman ayırmak için tenise kısa bir süre ara verdiğini açıklayarak aynı zamanda açılmış da oldu.
 
Kadın sporcuların yanı sıra erkek sporcular için de bir açılma yılı oldu 2013. Olimpik dalıcı Tom Daley, NBA’de basketbol oynayan Jason Collins, hem Tongan hem de Yeni Zelanda vatandaşı olan olimpik yüzücü Amini Fonua ve profesyonel ultimate frizbi oyuncusu Elliott Trotter bu sene açılanlar arasında.
 
Kaynaklar:
http://www.outsports.com/2013/12/17/5204920/come-out-gay-lgbt-sports-athletes-coaches-2013

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam