01/09/2015 | Yazar: Selin Mavi

Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği, pratik öneriler içeren sporda toplumsal cinsiyete duyarlı dil rehberi yayınladı.

Sporda toplumsal cinsiyete duyarlı dil rehberi yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği, pratik öneriler içeren sporda toplumsal cinsiyete duyarlı dil rehberi yayınladı.

Spordaki cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele eden Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) spor alanında toplumsal cinsiyete duyarlı bir dil rehberi yayınladı.

Rehberin önsözünde “KASFAD olarak hazırladığımız bu rehber, spor ve spor araştırmalarında toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın geliştirilmesine katkıda bulunmayı ve cinsiyetli olmayan bir dilin kullanılmasına yönelik pratik öneriler sunmayı amaçlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Rehberde bazı spor dallarının örneğin; futbolun özünde ‘‘erkeğe ait olduğu’’ yaklaşımından uzak durmak için, cinsiyetin belirtilmesi gereken yerler dışında “kadın” vurgusu yapmayarak yalnızca futbol, gerektiği durumlarda ise futbol/kadın futbolu yerine erkek futbolu/kadın futbolu ifadelerinin toplumsal cinsiyete duyarlı kullanımlar olduğu belirtiliyor.

Öte yandan rehber, sporda “erkek olmayla” özdeşleştirilen ve kadını görünmez kılan sportmen, centilmen, spor adamı gibi ifadeler kullanmak yerine sporcu /adil oyuncu, saygılı/kibar oyuncu, spor insanı/spor uzmanı ifadelerinin kullanılmasını öneriyor.

Rehberin tam metni için: http://www.stoag.hacettepe.edu.tr/KASFADdilrehberi.pdf


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam