20/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Spordaki cinsiyetçilik, homofobi, transfobi ve alternatif deneyimler Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda tartışıldı.

Spordaki homofobi ve transfobi Adana’da tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Spordaki cinsiyetçilik, homofobi, transfobi ve alternatif deneyimler Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda tartışıldı.

Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda 19 Nisan Salı günü  “Toplumsal Cinsiyet ve Spor” konulu panel gerçekleşti.

Panele eşcinsel olduğu için meslekten men edilen hakem Halil İbrahim Dinçdağ, Hacettepe Üniversitesi Spor bölümü ve KASFAD üyesi Pınar Öztürk, Kaos GL Derneği’nden ise Seçin Tuncel katıldı. Çukurova Üniversitesi öğretim görevlisi ve KASFAD üyesi İrem Kavasoğlu’nun desteği ile gerçekleşen etkinliğe çok sayıda yüksekokul öğrencisi ve akademisyen katıldı.

Halil İbrahim Dinçdağ hakemlik mesleğinde cinsel yönelimden kaynaklı uğradığı ayrımcılığı ve TFF ile girdiği hukuki mücadeleyi anlatarak, futbol alanındaki homofobiye dikkat çekti:

“Biz her yerdeyiz futbolda da varız,  medyada gösterilen stereotip bir kalıba sığmıyoruz, sadece modacı olmamız beklenir fakat biz futbolda da varız. Belki bu sınıfın içinde de eşcinsel arkadaşlarımız var. Benim davam şimdi Yargıtay için bekliyor ancak spor alanında cinsel yönelimi nedeniyle hak ettiği yerde olamayan arkadaşlarımız için örnek oldu.”

Pınar Öztürk, kadınların oynadığı futbolun tarihi ile ilgili sunumunda futbolda homofobiyi kadınlar açısından değerlendirdi.

Öztürk, “Kadınların oynadığı futbolun yeni geliştiğini düşünüyoruz ama öyle değil. 19. yüzyıl başlarından beri 150’yi aşkın kadın kulübü var.  İngiltere başta olmak üzere Almanya, Brezilya’da kadınların örgütlü futbola katılımı yasaklanıyor. Bunun nedeni olarak kadınların bedenlerinin futbola uygun olmadığı düşüncesinin hakim olması ve kadınlardan sadece anne olması bekleniyor. Futbolcu ve kadın ikiliği probleminin homofobi ve heteroseksizmle ilgili olduğunu düşünüyorum” dedi.

Panelde Seçin Tuncel, LGBTİ ile ilgili kavramlara açıklık getirerek Sportif Lezbon futbol takımı deneyimlerini anlattı.


Etiketler: yaşam, spor
nefret