27/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Sportif Lezbon: Bizler kadınlar olarak Şükrü Saraçoğlu stadına asılan o çarşaftaki kandan utanmıyoruz, fakat kanımızın sizin erkekliğinizin ’gurur simgesi’ olmasını da kabul etmiyoruz!

Sportif Lezbon: Kanımızın erkekliğin ’gurur simgesi’ olmasını kabul etmiyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Bizler kadınlar olarak Şükrü Saraçoğlu stadına asılan o çarşaftaki kandan utanmıyoruz, fakat kanımızın sizin erkekliğinizin 'gurur simgesi’ olmasını da kabul etmiyoruz!"

Sportif Lezbon, geçtiğimiz günlerde bir futbol müsabakasında takımlardan birinin, rakip takımın stadyumuna "bekaret" simgesi kanlı çarşaf asması üzerine bir basın açıklaması yayınladı. 

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

"2001 yılında 24 maçlık galibiyet serisi yakalamış bir futbol takımını yenen diğer bir takımın taraftarlarının o yıllardan itibaren tribünlerde gururla dalgalandırdığı; kimilerine göre ‘Japon bayrağı’ kimilerine göre ortasında kan lekesi olan çarşaf yaklaşan müsabaka öncesi ev sahibi takımın stadyumuna asıldı. 

Kadınların ve LGBTİ’lerin var olamadığı futbolda bedenlerimizin rakip takımı aşağılamak için kullanılmasını, bedenlerimiz ve yönelimlerimiz üzerinden üretilen nefret söylemlerini kabul etmiyoruz. Stadyumlar bize yönelik şiddetin ve tecavüzün normalleştirildiği mekanlar olamaz!

Bu açıklamayı yaparken takım ve taraftar grubu ismi vermemeyi özellikle tercih ediyoruz. Çünkü futboldaki eril şiddetin, nefret söylemlerinin faili renkler değildir. Tutulan takımların renklerine olan bağlılık bir çok taraftarın -her ne kadar muhalif de olsa- erkekliğini sorgulamasının önüne geçiyor. Bu sebeple sorulması gereken, hangi ‘’bir grup taraftarın’’ bu eylemleri gerçekleştirdiği değil, futbolun ve mekan olarak stadyumların bu şiddeti neden ve nasıl bu kadar kolay meşrulaştırabildiğidir.

Bizler kadınlar olarak Şükrü Saraçoğlu stadına asılan o çarşaftaki kandan utanmıyoruz, fakat kanımızın sizin erkekliğinizin 'gurur simgesi’ olmasını da kabul etmiyoruz!"


Etiketler: yaşam, spor
nefret